„Vă răspund mai politic. Noi facem toate aceste lucruri pentru Ucraina, ajutăm Moldova, ajutăm și pe alții din regiune pentru că putem și pentru că noi considerăm că așa este corect. Iar pentru că noi putem este o afirmație care cred că toată lumea o înțelege așa cum trebuie. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel, în anii 90, primii ani din 2000, într-un stat care are forța, energia și capacitățile să exporte securitate în întreaga regiune. Este mare lucru”, a spus Iohannis într-o conferință de presă la Washington.

„Pretenția noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensați rezonabil. Aceste lucruri se negociază și în aceste zile cu partenerul american, cu NATO și deja s-au obținut primele progrese”, a adăugat șeful statului.

El a precizat că a discutat recent în ședința CSAT această chestiune și că a dat un mandat Ministerului Apărării, acela de a obține un alt sistem Patriot, dar a cerut și alte sisteme care să fie livrate mai rapid.

Se negociază și dorința noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb. Sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar pentru a compensa absența sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuși să obținem și sisteme care vor fi livrate mai repede și vor asigura o mai bună supraveghere a spațiului aerian național.

Klaus Iohannis, de la Washington:

Președintele Klaus Iohannis participă în perioada 9-11 iulie la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai NATO, la Washington, în SUA. La discuții participă și președintele SUA, Joe Biden.

Iohannis, după vizita din mai la Casa Albă: E inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană

CSAT a decis pe 20 iunie, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT, deși va exista o „vulnerabilitate operaţională” în urma acestui demers, „condiția” fiind negocierea cu SUA pentru a primi un „sistem similar sau echivalent”, potrivit comunicatului oficial.

Președintele Iohannis a afirmat pe 7 mai, la Washington, după discuțiile avute cu Joe Biden la Casa Albă, că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia, dar a considerat „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional, așa cum a cerut președintele SUA.

„România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”, a spus atunci șeful statului.

Pe 22 mai, Klaus Iohannis a punctat că dacă Bucureștiul va ceda Kievului un sistem Patriot, atunci „trebuie să primească altceva” la schimb, pentru că „altfel nu se va face nimic”.

Urmărește-ne pe Google News