„Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară și că trebuie să dăm dovadă de ambiție în abordarea ei”, și-a început șeful statului discursul.

El a vorbit despre eforturile făcute de România în ultimele trei decenii în lupta cu schimbările climatice.

„Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 și 2019, România și-a redus și intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajați să facem și mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce și utiliza noi tehnologii verzi”, a completat Klaus Iohannis.

El a transmis că România se alătură Misiunii de Inovare în Agricultură pentru Climă, propuse de Statele Unite ale Americii, și sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030. 

„Nu există o soluție magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăși forța naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creștem acest procent în viitor”, a completat președintele.

În final, președintele a cerut un efort comun la nivel global în lupta cu combaterea schimbărilor climatice.

„Impactul schimbărilor climatice nu are granițe naționale. Vă invit să ne unim forțele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generațiilor viitoare o planetă mai verde și mai sigură! Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acționăm acum!”, a conchis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis participă luni și marți la summitul ONU privind clima. Găzduit de Marea Britanie, reuniunea la vârf a avut un start pesimist, în lipsa unor angajamente clare din partea celor mai bogate țări. Ca o realizare a reuniunii, experții au salutat acordul obținut luni seară la Glasgow privind stoparea despăduririlor până în 2030, dar au avertizat că un angajament similar anunțat în 2014 nu a reușit să oprească „absolut deloc” despăduririle.

 
 

Urmărește-ne pe Google News