Șeful statului va merge în SUA cu același avion privat de lux Gulfstream G550, operat de Global Jet Luxemburg, cu care a mai mers și în trecut, conform Boarding Pass, site specializat în domeniul aviației.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

„Acesta și-a început călătoria luni, de la Constanța, și va zbura fără escală spre New York (SUA) circa nouă ore, cu un avion privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg”, relatează Boarding Pass.

Avionul este același cu care Iohannis a mai zburat anul trecut, în martie 2023, în Emiratele Arabe Unite, iar în noiembrie 2023 în Tanzania, Capul Verde și Senegal. Cu aceeași aeronavă, șeful statului a mers și anul acesta, în aprilie, în Coreea de Sud, apoi în mai și în iulie la Washington DC și în august la Chișinău, în Republica Moldova.

În martie 2023, Administraţia Prezidenţială a explicat că Iohannis a mers cu TAROM pentru zborurile speciale până la începutul anului 2017, dar apoi a apelat la „alți operatori privaţi din cauza dificultăţilor de colaborare, apărute pe parcursul anului 2016, în stabilirea relaţiilor contractuale cu TAROM”.

Iohannis, refuzat de PSD pentru parlamentare

Deplasarea șefului statului în SUA are loc în contextul în care PNL a depus în Parlament un amendament de modificare a legii, astfel încât Iohannis să poată deveni parlamentar, după ce îi expiră mandatul, dacă își va dori acest lucru. Practic, potrivit modificării legii cerute de PNL, Iohannis nu va trebui să demisioneze din funcție înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie.

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a explicat însă luni, 23 septembrie, într-o discuție cu jurnaliștii, că, din punctul său de vedere, nu este normal să fie dată o lege cu dedicație pentru șeful statului. „Nu îl susțin pentru că nu cred că este o urgență și nu cred că este corect să facem o lege pentru un singur om. Este însă corect să aibă dreptul să candideze și să fie ales”, a spus Ciolacu.

La scurt timp, membrii Biroului Permanent Naţional al PSD au decis să nu voteze proiectul de modificare a Legii propus de PNL.

De dimineață, PNL a anunțat oficial că nu va mai pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea Biroului Electoral Central. Partidul condus de Nicolae Ciucă, președinte al Senatului, a sesizat BEC în urma deciziei Consiliului Legislativ, care a avizat propunerea PNL, dar cu „observaţii şi propuneri”.

Alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie, iar mandatul președintelui Iohannis expiră pe 21 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News