Prima funcție pentru care încep negocierile este cea de președinte al Consiliului European, în condițiile în care actualului președinte, Donald Tusk, îi expiră mandatul pe 30 noiembrie și nu mai poate fi reales încă o dată. Potrivit articolului 15(5) al Tratatului privind Uniunea Europeană, președintele Consiliului European este ales de către membrii Consiliului European cu majoritate calificată pentru o perioadă de doi ani şi jumătate, mandat ce poate fi reînnoit o singură dată.
Tot Consiliul European îl va propune, prin majoritatea calificată a membrilor săi, pe succesorul lui Jean-Claude Juncker la cârma Comisiei Europene, în funcție de rezultatul alegerilor europarlamentare, însă decizia trebuie validată de către Parlamentul European, cu majoritatea absolută a membrilor săi. ”În cazul în care candidatul nu întruneşte majoritatea necesară, Consiliul European trebuie să propună în termen de o lună un nou candidat, supus aceleiaşi proceduri de alegere de către Parlamentul European. Consiliul, în acord cu preşedintele ales, propune componenţa Colegiului Comisarilor”, transmite Administrația Prezidențială
Ulterior, preşedintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi ceilalţi membri ai Comisiei Europene sunt supuşi votului de aprobare al Parlamentului European, în urma audierilor organizate de acesta. Pe baza acestei aprobări, componenţa Comisiei este aprobată şi de Consiliul European, cu majoritate calificată.
Mandatele lui Juncker și al lui Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, expiră pe 31 octombrie.