„Inundațiile severe care au afectat o mare parte din țară au dus la pierderi de vieți și la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecințe dramatice asupra oamenilor. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag și un mesaj de solidaritate cu toți cei afectați de această calamitate”, se precizează în mesajul lui Klaus Iohannis, publicat de Administrația Prezidențială.

Șeful statului menționează că „autoritățile centrale și locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient”.

„Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervențiile pentru a ne asigura că sinistrații primesc cât mai rapid asistența necesară, adăpost, hrană și îngrijiri medicale”, a mai afirmat Iohannis, adăugând că operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor trebuie să aibă loc până în momentul în care viețile oamenilor nu vor mai fi puse în pericol.

„Pe termen mediu și lung, trebuie să sprijinim reconstrucția comunităților afectate și să luăm măsuri adiționale de adaptare a infrastructurii la inundații și viituri”, a adăugat președintele.

Vorbind din nou despre efectele schimbărilor climatice, Iohannis subliniază că „este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundațiile severe”, „să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populația și de a răspunde eficient la aceste fenomene”, iar cetățenii trebuie să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi.

Patru persoane au murit în județul Galați în urma inundațiilor provocate de ploile abundente din ultimele ore. Este vorba despre o persoană din localitatea Pechea, una din localitatea Dragușeni, una din localitatea Costache Negrii și una din localitatea Corod.

În total, 19 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente.

Urmărește-ne pe Google News