• La 2 august, este marcată Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, pentru comemorarea celor 500.000 de romi care au fost ucişi în Europa de regimul nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, aducem un pios omagiu romilor care au fost victimele genocidului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi ne reafirmăm angajamentul pentru preţuirea şi apărarea drepturilor fundamentale şi a demnităţii umane.

În Europa, ura şi intoleranţa, asumate la nivel de politică de stat, au distrus viaţa a aproape jumătate de milion de romi – copii, femei şi bărbaţi. Autorităţile române din acele vremuri au contribuit, în mod ruşinos, la acest bilanţ criminal, 25.000 de romi fiind deportaţi, iar dintre aceştia 11.000 nu au supravieţuit”, a transmis Iohannis, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui, „experienţele de viaţă şi poveştile celor ale căror visuri şi speranţe au fost năruite de discursul urii şi de politicile rasiste rămân un testament ingrat al discriminării şi, totodată, un important mijloc prin care să luptăm împotriva perpetuării nedreptăţilor şi să promovăm valoarea şi importanţa diversităţii, a solidarităţii şi a grijii faţă de semeni”.

Iohannis consideră că „este esenţial să putem vorbi deschis în societate despre acest capitol dureros, mai ales când vedem, în prezent, tot mai dese încercări de a resuscita intoleranţa şi discriminarea faţă de diferite minorităţi”.

„În acest sens, trebuie să continuăm eforturile de a sancţiona şi de a combate activ ideile sau comportamentele care polarizează, prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup”, conchide președintele.

Iohannis mai spune că România şi-a asumat trecutul şi „a făcut progrese importante pentru prevenirea şi combaterea discriminării, a rasismului, a antisemitismului şi a xenofobiei, prin măsuri legislative menite să încurajeze incluziunea, acceptarea şi egalitatea”.

El se declară convins că societatea română este una matură, care va cultiva şi în viitor solidaritatea, unitatea, toleranţa şi compasiunea, „astfel ca generaţiile următoare să poată trăi în libertate şi pace”.

Urmărește-ne pe Google News