Șeful statului a afirmat că „un subiect discutat intens în această vară a fost cel legat de evaluările de final de etapă”, precizând că acestea sunt importante, „atât timp cât ele reflectă corect competențele elevilor și studenților”.
„De aceea, trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările, pentru că, în final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului în acord cu profilul și interesul acestuia”, a completat Iohannis.
El le-a mai transmis elevilor „să nu alegeți mereu calea cea ușoară, dar să încercați să o căutați de fiecare dată pe cea corectă”.
„Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil. Să protejați valorile democratice, să credeți în știință și în profesioniști, să reacționați în fața abuzurilor și a dezinformării și să nu permiteți nimănui să calce în picioare încrederea în voi și în capacitatea voastră de a deveni mai buni”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele le-a transmis un mesaj și profesorilor și a subliniat că știe că este nevoie de creșteri salariale pentru a susține sistemul de educație.
„Ați fost și sunteți motorul unui sistem care, de multe ori, n-a știut să vă recompenseze pe măsura eforturilor. Văd și înțeleg aceste eforturi și tocmai de aceea mi-am dorit ca Proiectul „România Educată” să facă din cariera didactică una dintre preocupările centrale ale societății noastre”, a mai afirmat Iohannis.
La deschiderea anului şcolar de la Liceul Grigore Moisil din sectorul 6 al Capitalei au participat președintele Klaus Iohannis, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dar şi primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Anul şcolar 2022-2023 a început luni, 5 septembrie, cu 10 zile mai devreme față de data obișnuită și cu multe schimbări față de anii trecuți. Printre altele, vor fi cinci module, nu două semestre ca până acum, însă numărul săptămânilor de şcoală rămâne acelaşi. De asemenea, tezele nu mai sunt obligatorii, iar elevii vor avea o singură medie pe an la fiecare materie.