„Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului este cel mai potrivit prilej pentru a aduce un pios omagiu memoriei tuturor celor care au cunoscut ororile regimurilor totalitare şi pentru a reitera angajamentul nostru ferm de a respinge extremismele, intoleranţa şi ura, sub toate formele lor de manifestare”, a transmis șeful statului într-un comunicat de presă.
El s-a referit apoi la pactul Ribbentrop-Molotov, din 23 august 1939, care a generat scindarea Europei şi pierderea de către România a unor teritorii. Germania condusă de Adolf Hitler și Uniunea Sovietică condusă de Iosif Stalin au încheiat acel pact de neagresiune reciprocă prin care s-a stabilit soarta țărilor baltice Estonia, Lituania și Letonia, a Finlandei, a Poloniei și a României. Al Doilea Război Mondial avea să înceapă câteva zile mai târziu, pe 1 septembrie 1939, când Germania a invadat Polonia.
„A fost ziua condamnării întregii umanităţi, nu doar a Europei Centrale şi de Est, la un viitor crunt pentru milioane de oameni. Pactul Ribbentrop-Molotov a fost o conspiraţie criminală, în urma căreia generaţii la rând au cunoscut efectele toxice şi barbare ale ideologiilor totalitare, cu grave consecinţe pe termen lung”, a transmis Klaus Iohannis despre momentul 23 august 1939.
Klaus Iohannis a vorbit apoi despre însemnătatea actului de la 23 august 1944, când Regele Mihai l-a arestat pe mareșalul Ion Antonescu și România a întors armele contra foștilor aliați germani conduși de Adolf Hitler. Aceste evenimente au fost ulterior denaturate de regimul comunist, care și-a arogat merite.
Tot astăzi ne reamintim şi de gestul Regelui Mihai I din 23 august 1944, act care a avut implicaţii majore în scurtarea duratei celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Eliberarea de sub dictatura antonesciană şi alăturarea ţării noastre Naţiunilor Unite în lupta împotriva Germaniei naziste, angajarea totală pentru reîntregirea teritoriului au demonstrat înalta statură politică şi patriotică a Regelui.
Președintele Klaus Iohannis:
23 august 1944: Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu
Șeful statului s-a referit la evenimentele istorice din România, produse pe 23 august 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre arestarea mareșalului Ion Antonescu în Palatul Regal din Calea Victoriei, la ordinul Regelui Mihai, și întoarcerea armelor contra foștilor aliați germani conduși de Adolf Hitler.
În aceeași seară, la ora 22.25, a fost difuzată la radio „Proclamația către țară”, prin care Regele Mihai anunța ieșirea din alianța cu Puterile Axei, declara încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaților – Franța, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Italia și SUA – și declara război Germaniei naziste, alături de care România luptase pâna la acel moment în Al Doilea Război Mondial.
România a mai luptat în războiul antifascist până pe 12 mai 1945. Ion Antonescu a fost executat în iunie 1946, la presiunea rușilor, comuniștii au câștigat alegerile parlamentare falsificate din noiembrie 1946, iar Regele Mihai a fost obligat de comuniștii sprijiniți de ruși să abdice, pe 30 decembrie 1947, și să plece în exil.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro