Reportera Libertatea i-a citat președintelui dintr-un raport european care arată că românii au cele mai mari șanse din Europa, în acest moment, să moară de COVID în spital.
”Potrivit raportului de azi al Centrului European de Control al Bolilor, organizație a Uniunii Europene, în ultimele două săptămâni România are cel mai mare număr de morți de COVID din UE, raportat la populația țării: 3,1 morți la 100.000 de locuitori”.
”Următoarele țări sub noi sunt Bulgaria cu jumătate și Spania cu o treime din rata noastră de mortalitate”, a mai spus ziarista
Ați discutat cu ministrul Tătaru care sunt cauzele mortalității noastre, mai ales că, potrivit unui răspuns oficial al Ministerului Sănătății către Libertatea, nu există o centralizare a datelor despre infecțiile nosocomiale în cazurile deceselor de COVID?
Întrebarea Libertății pentru președintele Klaus Iohannis:
Președintele a răspuns că ”Da, am discutat am discutat cu ministrul Tătaru. Situația este îngrijorătoare”. Și a spus că românii trebuie să respecte măsurile de siguranță: masca, distanța, igiena.
Klaus Iohannis a amintit că situația e îngrijorătoare în ultimele două săptămâni, dar că de la început nu ne-am descurcat atât de rău.
Jurnalista a revenit și a amintit că România e pe locul 33 din peste 200 de țări, ”deci destul de sus” la mortalitate, și dacă luăm toată perioada pandemiei și a întrebat dacă autoritățile nu au o responsabilitate.
Klaus Iohannis a răspuns că ruptura a avut loc în momentul în care PSD a creat vidul legislativ, și că atunci s-a creat senzația că boala nu e atât de gravă.
Ce spun datele: chiar și țările cu mai multe cazuri înregistrate, cum e Franța, stau de 10 ori mai bine la decese în ultimele 14 zile
România conduce detaşat un clasament al numărului de decese COVID-19 raportat la populaţia ţării, după cum arată un raport bisăptămânal al Centrului European de Control şi Prevenţie a Bolilor.
Cu 3,1 decese de COVID-19 la suta de mii de locuitori, România este ţara din UE cu cei mai mulţi morţi de COVID-19 raportat la populaţie, în ultimele două săptămâni, potrivit raportului epidemiologic realizat de ECDC.
Spre comparaţie, Italia, Germania, Ungaria, Suedia, Austria au avut, în aceeaşi perioadă, câte 0,1 decese la suta de mii de locuitori, adică de 30 de ori mai puţine. Pe locul doi în clasamentul sumbru, după România se află Bulgaria, cu 1,6 decese la suta de mii de locuitori, deci de aproximativ două ori mai puţin.
Raportul arată, de asemenea, că în cursul celor două săptămâni, România a înregistrat 84,4 cazuri noi de COVID-19 la suta de mii de locuitori. Deşi Franţa a înregistrat mai multe, păstrând proporţiile: 96,6 cazuri la suta de mii de locuitori, francezii stau de 10 ori mai bine la numărul de decese COVID-19: 0,3 la 100.000 de locuitori.
În Spania au fost diagnosticate de 3 ori mai multe cazuri, raportat la populaţie, decât în România, însă spaniolii au avut şi de 3 ori mai puţine decese COVID-19.
Întregul raport epidemiologic ECDC poate fi consultat aici.