„Săptămâna trecută, miniştrii de Interne nu au reuşit să aprobe intrarea României şi Bulgarie în Schengen. Acum se pune problema cum continuăm. Noi, românii, dorim să fim în spaţiul Schengen. Rămâne un obiectiv naţional şi rămâne un obiectiv pentru mine în perioada următoare”, a afirmat Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles.
Șeful statului a menționat că doar prin diplomaţie poate fi tratat refuzul Austriei de a permite aderarea României la Schengen, nu prin boicotarea acestei țări.
„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar. Nu va exista, deci, atenție!, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”, a mai punctat Iohannis.
El a făcut trimitere la faptul că Austria intenționează să obțină în decembrie 2023 șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, iar pentru șefia OSCE este nevoie de votul unanim al statelor membre, inclusiv al României.
Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.