„Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare”, afirmă vineri Klaus Iohannis, print-un comunicat de presă postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Reacția șefului statului apare și în contextul în care joi, o postare de pe pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis a fost bombardată cu mii de comentarii care erau cu linkuri către materialul de la Recorder.

În reacția de vineri, Iohannis susține că folosirea „recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă”.

Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului.

Klaus Iohannis

Președintele Iohannis evită să critice explicit PNL în fața numeroaselor acuzații apărute în ultima vreme privind modul în care colonizează instituții ale statului. Dimpotrivă, numește aceste situații excepții.

În administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați. La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Klaus Iohannis:

Iohannis arată cu degetul spre șefii locali

Președintele arată, în schimb, cu degetul spre autoritățile locale și către cei care le conduc pentru aceste situații.

„Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat”, susține Iohannis.

Răspuns la cazul Ianculescu: un audit național

Pe final, președintele ajunge explicit și la cazul inginerului Ovidiu Ianculescu de la Mureș. Nu oferă un răspuns clar pentru această situație, ci oferă un răspuns general și spune că a vorbit cu premierul Ludovic Orban „despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice”.

„În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii”, adaugă acesta.

Stenogramele discuțiilor în care Ianculescu a fost forțat să demisioneze

Libertatea a publicat vineri stenogramele discuției în care inginerul Ovidiu Ianculescu a fost forțat să-și dea demisia din funcția de director la SGA Mureș. Discuția a avut-o cu un membru al Corpului de Control și cu un șef al companiei. Totodată, este și o discuție de asigurare că va rămâne inginer-șef dacă acceptă eliberarea postului de director fără scandal.

Mai jos, filmul realizat de Recorder:

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News