„Evoluția țării spre un stat modern și sigur, așa cum este în prezent, este strâns legată de Armata României. Profesionalismul și dăruirea dovedite de militari în teatrele de operație au contribuit la parcursul nostru euro-atlantic și european și la întărirea parteneriatului strategic solid pe care îl avem cu SUA. (…) Datorită armatei, România își întărește statutul de furnizor de securitate pe flancul estic al alianței NATO”, a declarat șeful statului, în discursul său.
Președintele a mai spus că „în momente dificile românii s-au uitat mereu la Armată cu încredere pentru a putea depăși problemele”.
„Nu este deloc întâmplător că, în momentele decisive ale istoriei noastre puternic încercate, românii și-au păstrat constant încrederea în Armată, ca o adevărată ancoră de credibilitate și stabilitate. Astăzi, la fel ca în alte perioade dificile, trebuie să dovedim că suntem solidari și capabili să depășim provocările generate de pandemia de COVID-19”, a declarat președintele.
În final, Klaus Iohannis a mulțumim Armatei pentru implicarea în depășirea crizei sanitare.
„Salut contribuția semnificativă a Armatei României la gestionarea crizei sanitare. Personalul medical militar, precum și mijloacele necesare puse la dispoziția autorităților civile au salvat numeroase vieți. Armata, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne un reper solid și se bucură de încrederea românilor, contribuind la menținerea stabilității necesare dezvoltării societății noastre”, a completat președintele.
De altfel, campania de vaccinare este condusă de un reprezentat al armatei, medicul militar Valeriu Gheorghiță, iar în primele valuri ale pandemiei conducere militară a fost instalată la conducerea unor spitale care au devenit focare COVID și la DSP București.
Un alt reprezentant al armatei, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major al Armatei și actual ministrul al apărării, a fost desemnat de președinte în plin val 4 al pandemiei pentru a forma viitorul guvern.