„Am toată convingerea că România beneficiază de un potențial imens în agricultură, pe care însă trebuie să îl valorificăm în mod inteligent și durabil. România deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, suntem în primii 10 exportatori de grâu și porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca țara noastră să se impună ca o veritabilă forță în domeniul agricol și alimentar. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie recuperate întârzierile și eliminate unele neajunsuri.
De exemplu, în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, în creștere cu 17% față de anul trecut. Exporturile noastre însă au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole. În această privință, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenții, și importăm produse cu valoarea adăugată ridicată.
De aceea este important ca evoluțiile din agricultură să îmbogățească lanțul valoric, prin dezvoltarea sectorului zootehnic și a industriei alimentare. Evident, acestea sunt probleme structurale cu care agricultura României nu se confruntă doar de ieri, de azi, ci de mulți ani”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la deschiderea Indagra.
Șeful statului s-a adresat și femierilor români.
„Dumneavoastră știți cel mai bine cât de important este, pentru agricultură, accesul la finanțare. Până în 2020, prin Politica Agricolă Comună, România beneficiază de fonduri de circa 20 de miliarde de euro. Aceste fonduri europene sunt esențiale, mai ales că România nu ocupă un loc tocmai onorant în privința capitalizării exploatațiilor agricole.
Mă bucur să constat faptul că, începând cu 2016, au fost făcuți pași importanți pentru normalizarea plăților în agricultură, astfel încât fermierii să beneficieze la timp de plata subvențiilor, atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat. Acest progres se vede în recoltele record obținute în acest an la grâu, secară, rapiță, orz și floarea soarelui.
În acest an, Ministerul Agriculturii și-a asumat o țintă de 3,3 miliarde de euro pentru fondurile europene atrase în agricultură. Vă încurajez, domnule ministru, să fiți în continuare determinat să contribuiți la succesul agriculturii noastre, astfel încât în 2018, la INDAGRA din anul Centenarului, să avem și mai multe de sărbătorit. Însă, pentru aceasta, dincolo de imperativele din agricultura de astăzi, este important să ne pregătim pentru viitor”, a spus șeful statului, înainte de a tăia panglica și inaugura oficial târgul Indagra.
În cadrul expoziției, autoritățile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor realiza o serie de conferințe ce vor avea ca principale teme: stadiul implementării fondurilor europene și impactul accesării acestora în agricultură românească.
La Indagra, Petre Daea va lansa noul program al Ministerului Agriculturii, care va purta un nume de-a dreptul pitoresc: ”Alege oaia!” Programul are ca scop promovarea și încurajarea consumului de carne și produse din carne de oaie în rândul românilor pe tot parcursul anului.
Târgul reprezintă cel mai important eveniment românesc cu caracter agricol, numărul mare de expozanți, ofertele acestora și activitățile conexe din cadrul lui demonstrând potențialul și capacitatea producătorilor și distribuitorilor din domeniu, români și străini, de a aduce pe piață produse și echipamente moderne, în scopul de a crește performanțele și profitul în: cultura legumelor, fructelor și semințelor, creșterea animalelor, viticultură și vinificație.
De asemenea, în aceeași perioadă vor avea loc și alte două evenimente cu tematici complementare, respectiv Indagra Food — Târg internațional pentru industria alimentară și Expo Drink & Wine — Târg de vinuri, băuturi alcoolice și non-alcoolice.
Târgul de agricultură este deschis la Romexpo, în perioada 25 — 28 octombrie 2017, între orele 10:00-18:00, iar în ultima zi, 29 octombrie 2017, între 10:00-16:00. Biletul de intrare pentru adulți și studenți este de 20 de lei/zi.