Summitul NATO de la Bruxelles a fost descris drept „un moment esențial” de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. După patru ani tensionați din timpul mandatului lui Trump, reuniunea Alianței are ca scop să arate că aceasta încă se bucură de un sprijin uriaș din partea SUA, după ce fostul lider de la Casa Albă a criticat în repetate rânduri alianța, pe care a catalogat-o drept „învechită”.
În cadrul summitului, aliaţii vor lansa revizuirea conceptului strategic al NATO pentru a pregăti Alianţa să facă faţă noilor ameninţări în spaţiu, în cyberspaţiu şi tacticilor Chinei de a influenţa organizaţia pentru a-i modifica practicile şi obiectivele, transmite Agerpres.
Totodată, participanţii la summit vor adopta un cod de conduită care să pună capăt tensiunilor provocate de deciziile unilaterale ale SUA privind retragerea din Afganistan şi intervenţiile militare ale Turciei în Siria, Libia şi Caucaz.
Poziția României
Administrația Prezidențială a transmis că, în cadrul reuniunii, președintele Iohannis va reafirma angajamentul țării noastre de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operațional, cât și în plan conceptual și financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare, potrivit unui comunicat de presă.
Totodată, președintele Klaus Iohannis „va evidenția contribuția concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienței, inclusiv prin înființarea recentă, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență”.
„În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030”, mai scrie în comunicatul Administrației Prezidențiale.