UPDATE ora 13:06 Președintele României a luat cuvântul și a afirmat că „este o zi extrem de importantă pentru viitorul educației din țara noastră”, apoi le-a cerut membrilor Guvernului să depună „toate eforturile ca să schimbăm în bine sistemul de învățământ românesc”.

„Reforma este obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pentru a fi competitive pe o piață a muncii în continuă și rapidă schimbare”, a adăugat Klaus Iohannis.

Proiectul „România Educată” este unul foarte aproape de sufletul meu. Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar și o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral.

Președintele Klaus Iohannis:

În finalul discursului din ședința de Guvern difuzată pe contul de YouTube al Executivului, șeful statului le-a cerut membrilor Guvernului să se implice și să „acționeze acum”.

„România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă!”, a mai spus Iohannis.

„Trebuie să acționăm acum. Eu vă rămân alături în faza de implementare a proiectului «România Educată», vă doresc mult succes și vă mulțumesc pentru implicare!”, a încheiat șeful statului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

UPDATE ora 13:05 Premierul Florin Cîțu a luat cuvântul și a anunțat că președintele Klaus Iohannis va prezida ședința de Guvern în care va fi aprobat memorandumul pentru proiectul „România Educată”.

„Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, ne onorează cu prezența domniei sale la ședința de Guvern, pe care domnul președinte o va prezida”, a declarat Florin Cîțu.

„Așa cum știți, astăzi vom aproba în ședința de Guvern memorandumul pentru «România Educată», a adăugat șeful Executivului, apoi i-a dat cuvântul șefului statului.

UPDATE ora 13:00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria și a fost întâmpinat de premierul Florin Cîțu.

Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri, 14 iulie, la şedinţa de Guvern la care Executivul îşi va asuma, prin memorandum, proiectul „România Educată”.

Este pentru prima dată când Klaus Iohannis participă la o ședință de Guvern în mandatul de premier al lui Florin Cîțu.

Ultima dată când Klaus Iohannis a participat și a condus o şedinţă de Guvern a fost pe 5 noiembrie 2020, când premier era Ludovic Orban.

Potrivit Constituției, „președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații”.

Totodată, Constituția precizează că „președintele României prezidează ședințele Guvernului la care participă”.

Ce conține Raportul „România Educată”

Raportul România Educată are 137 de pagini și a fost publicat miercuri, 14 iulie, de Administrația Prezidențială.

Proiectul care aparține președintelui României „a conturat un cadru stabil și coerent pentru politicile publice din educație și, implicit, pentru dezvoltarea sustenabilă a României”, după o amplă consultare publică, se menționează în document.

„Cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a țării noastre este educația, iar șansa la viitorul pe care copiii noștri îl merită este o Românie Educată”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Raportul România Educată are 10 obiective:

  • Educație de calitate pentru toți
  • Educație individualizată – diversitate
  • Autonomie și gândire critică
  • Responsabilitatea și integritatea sunt valori-cheie asumate și exersate
  • Modelul profesorului în formarea elevului este cel mai puternic instrument pedagogic
  • Pentru educație, se alocă resurse suficiente, în mod transparent și eficient
  • Școli sigure și sănătoase
  • Sistemul de educație românesc este atractiv și valorifică oportunitățile de colaborare internațională
  • Managementul educațional este unul profesionist și bazat pe responsabilitate
  • Colaborare și stabilitate pentru un sistem de educație rezilient

Țintele pe termen lung, pentru perioada 2025-2030, vizează mai multe obiective, printre care:

  • scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult 10%
  • reducerea cu minimum 50% a prezentei rate de analfabetism funcțional astfel încât să ajungă la cel mult 20%
  • creșterea ratei de angajare a absolvenților de învățământ profesional, până la 80% în primul an după absolvire
  • minimum 40% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani vor fi absolvenți de studii superioare.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News