Întrebat în cadrul conferinței de presă, dacă prin decizia de a nu se vaccina încă de la începutul campaniei de vaccinare, a sporit neîncrederea populației în vaccin, Klaus Iohannis a răspuns anunțând ziua în care se va vaccina, dar și spunând că nu crede că s-a produs „neîncredere”

„Dimpotrivă, decizia a fost să fie vaccinat în primul rând personalul medical. (…) Nu am dorit să ne băgăm în față, ar fi fost mesajul greșit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare”, a mai spus președintele.

Apoi, el a anunțat că vineri va primi vaccinul anti-COVID.

Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri, pe 15 ianuarie.

Klaus Iohannis:

În aceeași conferință, Iohannis a afirmat că „vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate”.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

  • Ne aflăm la începutul unui an important pentru dezvoltarea României. Avem două direcții majore: pe de-o parte, trebuie să stopăm pandemia, iar asta ține de reușita campaniei de vaccinare.
  • Pe de altă parte, trebuie să repornim în formă toate sectoarele economice.

Aceste două direcții sunt profund interconectate pentru că succesul vaccinării va genera capacitatea de reluare a activităților sociale și economice grav afectate în ultimele luni.

  • Viziunea noastră este de a asigura României acces semnificativ la fondurile europene și un buget axat pe sprijinirea mediului de afaceri.
  • Proiectul de buget pe acest an este gândit tocmai pe aceste coordonate. În paralel, este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, debirocratizare și digitalizare pe toate paliere. Nu mai pot fi tolerate ineficiența și incompetența pe bani publici.

Reformele nu mai pot aștepta. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări a societății românești. Este nevoie să punem capăt pandemiei de COVID-19.

  • După un an extrem de dificil, un an în care mulți oameni s-au luptat cu această boală și din păcate, prea mulți au pierdut, iată, 2021 ne oferă motive reale de speranță.
  • Vaccinurile reprezintă încununarea eforturilor oamenilor de știință și o confirmare a eforturilor depuse în această cursă contracronometru.

Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne întoarce cât mai rapid la ormalitate și a ne relua în siguranță toate activitățile care ne-au lipsit enorm în ultimul an.

  • Până atunci, măsurile de protecție și vigilența trebuie să rămână crescute pentru că virusul încă circulă.

Despre schimbarea directorilor de școli:

  • Am urmărit aceste chestiuni, este vorba de o acțiune care nu a fost pregătită din timp de MEC pentru că s-a știut că se termină mandatul directorilor pe 9 ianuarie. Unele mandate s-au prelungit.
  • Putem vorbi de România educată abia după această pandemie.

Despre situația lui Costel Alexe:

  • Sincer, eu cred că această discuție trebuia să aibă loc demult și să fie mult mai scurtă. Eu am spus că persoanele urmărită penal – sau penali – nu au ce căuta în funcții publice.

Dacă domnul Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranță eu m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține, până când se lămuresc aceste aspecte.

  • Se poate, teoretic, ca liberalii să dea un semnal, dar este o decizie de partid în care nu m-aș amesteca.

Despre vaccinarea sa:

Nu am dorit să ne băgăm în față, ar fi fost mesajul greșit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri, pe 15 ianuarie.

  • Campania de vaccinare este, până acum, un succes, chiar dacă unii încearcă să diminueze asta. Gradul de vaccinare la nivel european ne situează pe locul 8.

Despre certificatul de vaccinare european:

Personal, nu consider că este o idee bună, s-ar crea discriminare și nu e acceptabil.

Un certificat de vaccinare va exista și la noi, dar trebuie folosit în scop medical, i se scrie acolo pacientului când va primi a doua doză de vaccin și așa mai departe. Sunt date folosite în scop medical. Dar a fi folosit pentru a diviza populația între cei care au fost vaccinați și cei care nu, nu mi se pare un lucru bun.

  • Campania trebuie promovată mult mai intens. S-a făcut o campanie de promovare, dar motoarele necesită mai mult turare.
  • În afară de această campanie, care trebuie să vină cu mai multe detalii, trebuie să existe unele exemple personale. Eu voi da un astfel de exemplu.

Despre restricțiile de circulație:

  • Am ajuns la concluzia că în acest moment nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare. În consecință, astăzi, Guvernul a prelungit starea de alertă, lăsând exact restricțiile care au fost în vigoare până acum.

Trebuie să observăm că lucrurile ar putea să meargă mai bine, dar se vede că sărbătorile ne-au adus un număr încă important de noi infectări și până când nu se reduce numărul, nu se poate renunța la relaxări.

  • Avem campania de vaccinare, este șansa noastră, dar ea se va finaliza abia în vară. Din păcate, pandemia nu a plecat dintre noi. Avem mii și mii de persoane care se vaccinează în fiecare zi cu coronavirus și este important să respectăm toate restricțiile.

Despre situația din SUA:

  • Democrația americană este solidă și va trece cu bine și peste asta.
  • Este trist ce s-a întâmplat la Capitoliu, însă noua adminsitrație își va prelua efectiv atribuțiile și eu sunt hotărât să mă implic ca să ducem parteneriatul strategic mai departe. Avem nevoie de colaborare și pentru asta mă voi implica.

Despre dosarele Colectiv, Mineriadei, 10 august:

  • Încrederea mea în justiția română este nezdruncinată. Cunosc aceste spețe, sunt al fel de nemulțumiți ca mulți români care vor să se facă dreptate.
  • Eu pot să mă implic, în sensul că voi solicita în continuare public că se vor rezolva aceste dosare. Și sunt convins că se vor rezolva.

Despre înghețarea salariilor:

Măsura este una justă. Suntem în plină pandemie, în criză economică, suntem în faza în care încercăm să terminăm această pandemie.

Trebuie să fim conșitenți că economia a suferit, s-a contractat, iar concluzia e simplă: sunt mai puțini bani la buget. Nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021, până ieșim din criza economică.

  • Nu vorbim de austeritate, nu se taie pensii, nu se taie salarii, însă, din păcate, nu putem vorbi de majorări în zona bugetarilor. Asta este.
  • Că sunt mulți nemulțumiți, pot să înțeleg. Dar salariile pot crește din nou după ce ieșim din criza economică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News