Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, în iulie 2018, s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.
Pe 9 iulie 2018, Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.
„Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA”, a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele a precizat că CCR a decis revocarea din funcţie a lui Kovesi la propunerea lui Tudorel Toader, pe care l-a numit „un ministru al justiţiei de foarte tristă amintire”.
„Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kovesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire”, a adăugat şeful statului.
„O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a mai spus Klaus Iohannis.
Preşedintele a îndreptat, apoi, noi săgeţi spre PSD.
„Acesta este partidul care timp de trei ani a bulversat întregul sistem judiciar prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori. Nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD prin vot”, a mai declarat Iohannis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro