Întrebat, în timpul conferinței de presă de la finalul reuniunii Formatului București 9 de la Varșovia, care este poziția statului român în privința dragărilor care se fac pe canalul Bârstoe, Klaus Iohannis a precizat: „Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării. Nu trebuie să amestecăm îngrijorarea și măsurile concrete pentru prezervarea Deltei Dunării cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile, pentru că ucrainenii îl folosesc pentru navigare”.

Pentru a ști ce se întâmplă acolo e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat. Am văzut că la noi o serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. (…) Unii politicieni cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor.

Klaus Iohannis:

Potrivit președintelui, partea ucraineană a cerut să aibă loc discuții la nivel de experți „și cu Ministerul Transporturilor, și cu Ministerul Mediului și pe externe”, însă acestea nu au avut loc, iar „ai noștri, inflamați și hotărâți fac afirmații care nu au încă un fundament dovedit”.

„Ucrainenii spun că draghează pentru întreținere. Dacă este așa, e bine să se verifice, dar cred că este legitim să se verifice împreună cu ei, pentru că este teritoriu ucrainean.”

Iohannis i-a îndemnat pe politicienii români „ca înainte să țină discursuri inflamate, să lase experții să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu legislația internațională” și a subliniat că „în acest moment nu este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin”.

Nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în pericol biodiversitatea Deltei Dunării, dar nici nu cred că este bine să ne ambalăm fără să știm despre ce vorbim aici. Cred că multe declarații care s-au făcut în ultimele zile sunt și nepotrivite, și neproductive.

Președintele României:

Iohannis a mai spus că, din punctul său de vedere, specialiștii trebuie să analizeze situația și să propună un plan de măsuri, adăugând că, pe de o parte, este de înțeles că Ucraina vrea să iasă undeva cu marfa sa, în condițiile în care „porturile lor la Marea Neagră sunt blocate de ruși”, dar, pe de altă parte, este de asemenea de înțeles că „noi avem pretenții ca Delta Dunării să fie prezervată și protejată”.

„Despre lucrări voi fi înștiințat când îmi confirmă experții ce lucrări se fac. Că se fac lucrări știm, știe și Ministerul Transporturilor cam din octombrie. Nu e nicio noutate. Noi le-am dat un acord provizoriu până când lucrările se clarifică”, a mai spus Klaus Iohannis.

Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înțeles miza acestei perioade și nici nu mi se pare că preocuparea pentru Deltă este preocuparea numărul unu pentru ei.

Klaus Iohannis:

Ambasadorul Ucrainei, convocat la MAE

Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a declarat luni, 20 februarie, că nu desfășoară activități de dragare care au ca scop adâncirea căii de navigație, ci doar activități de natură operațională, menite a asigura navigabilitatea până în portul Izmail.

Diplomatul a fost convocat la sediul Ministerul Afacerilor Externe pentru o discuție, după ce e Ministerul Infrastructurii din Ucraina a anunțat că adâncimea canalului din Delta Dunării a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, într-o operațiune pe care a descris-o drept „o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”, lucru respins ulterior de alți oficiali ucraineni, care au numit lucrările drept „lucrări de întreținere” și nu de dragare.

Ciolacu: „Lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze acum!”

În acest context, mai mulți politicieni români au cerut încetarea lucrărilor de pe canalul Bâstroe, care face legătura între Dunăre şi Marea Neagră și se află pe teritoriul Ucrainei.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal”. „Lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze acum!”, a subliniat liderul social-democrat.

Anterior, ministrul mediului, Tanczos Barna, a precizat că instituția pe care o conduce „va urmări aceste proceduri bazate pe convențiile europene și internaționale și vom împiedica toate lucrările care vor afecta biodiversitatea și ecosistemele Deltei Dunării”.

Pe 15 februarie, Sorin Grindeanu a declarat că a fost informat de structurile teritoriale ale Ministerului Transporturilor că pe canalul Bâstroe au început lucrări de dragare. Grindeanu a cerut Ministerului de Externe şi Ministerului Mediului să vină cu o poziţie.

Foto: Presidency.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News