„Legat de anunţul ministrului Justiţiei de azi, este un pas important într-o direcţie pe care cu toţii ne-o dorim bună. E vorba de scoaterea la concurs a conducerii DNA, DIICOT şi Parchet, la termen. S-au organizat interviuri la Minister şi urmează pasul de la CSM, după care propunerile vor ajunge, dacă sunt agreate de CSM desigur, la mine şi voi lua o decizie corespunzătoare”, a spus Klaus Iohannis, aflat în Luxemburg, la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții.
Șeful statului a adăugat că „nu cred că se pune problema să evaluăm” dacă șefii DNA, Parchetului General şi DIICOT „trebuie schimbați sau nu”.
„Apreciez însă că Ministerul Justiţiei a lucrat foarte corect, anunţând din timp aceste concursuri şi ţinându-se de agenda stabilită. E un lucru important pentru noi toţi”, a mai spus Iohannis.
Afirmațiile sale au venit în contextul în care Gabriela Scutea (Parchetul General) și Crin Bologa (DNA) urmează să fie înlocuiți de Alex Florența, respectiv Marius Voineag, potrivit anunțului făcut de Ministerul Justiției, luni, 27 februarie.
Ministerul a precizat, în același comunicat, că „propunerea pentru funcția de Procuror Șef al DIICOT va fi anunțată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor”.
Iohannis va numi șefii DNA, Parchetului General și DIICOT
Propunerile ministrului justiției, Cătălin Predoiu, vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM, tot astăzi, în vederea emiterii avizelor. Avizele de la CSM au doar caracter consultativ, dar, dacă vor fi negative, trebuie motivate, iar Cătălin Predoiu trebuie să reia interviurile și să decidă dacă își mai susține sau nu propunerile.
În final, preşedintele Klaus Iohannis va fi cel care va face numirea în funcție a șefilor celor două mari parchete.
Pentru ocuparea șefiei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au concurat Gabriela Scutea, actual procuror general, și Alex Florenţa, iar la șefia DNA au candidat Crin Bologa, actual procuror șef al instituției, şi Marius Voineag.