„Este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolul XX, la Al Doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice demers politic intern sau extern”, a declarat Klaus Iohannis, în prima reacție după discursul de sâmbătă al premierului maghiar de la școala de vară de la Tușnad.
El a subliniat că susținerea acestui discurs de România „este o problemă pentru noi și reacțiile din spațiul public au arătat”. „Nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile care au fost vehiculate acolo”, a subliniat șeful statului.
Klaus Iohannis a cerut UDMR să iasă public să clarifice poziția întrucât, spune președintele, conducerea formațiunii și miniștrii au fost la Tușnad și au aplaudat discursul lui Viktor Orban.
„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR fiind că la acest eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au de acord cu ideile acestui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat doar generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare în coaliția guvernamentală”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a precizat că „nu vrea să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu ne putem face că acele lucruri nu au fost spuse cum nu ne putem preface că acele lucruri nu au fost aplaudate”.
Discursul lui Viktor Orban
Sâmbătă, în fața a câteva mii de oameni, Orban a criticat puternic Occidentul pentru reacția la războiul din Ucraina, dar și pentru modul în care a gestionat fenomenul migrației sau problema drepturilor minorităților sexuale.
„În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, spunea Viktor Orban în discursul de sâmbătă, declarație care a atras reacții multiple de condamnare.
Discursul de aproape două ore ținut de premierul maghiar Viktor Orban la cea de-a 31-a ediției a evenimentului intitulat Tusvanyos a fost primit diferit la Budapesta, fiind descris în presa maghiară fie „rasism din anii ‘40”, fie „ajutor pentru pace”.
Kelemen Hunor l-a apărat
Într-o primă reacție avută joi, Kelemen Hunor i-a luat apărarea lui Viktor Orban. Președintele UDMR a declarat, într-un interviu acordat publicației ungare Maszol, că discursul lui Orban nu este unul rasist sau putinist, considerând că afirmațiile liderului de la Budapesta trebuie interpretate în context.
„Amestecul de rase este o chestiune privată, o chestiune privată a fiecăruia în lumea occidentală și, în general, aproape peste tot, nu este o chestiune politică, de partid, de organizație socială sau de administrație de stat. Dacă îmi permiteți să mă exprim astfel, este o chestiune de inimă”, a declarat Kelemen Hunor.
El nu a explicat însă de ce „amestecul rasial” a fost folosit de Viktor Orban într-un discurs politic, dacă este vorba despre o „chestiune privată”, dar a insistat că dacă ne uităm la întregul discurs al lui Viktor Orban de la Tușnad, „dacă îl punem în context, nu a fost un discurs rasist, nici un discurs bazat pe teoria rasială sau despre teoria rasială”.