Actul normativ, adoptat de Camera Deputaţilor în 19 decembrie 2018 în calitate de for decizional, prevede că nu va mai constitui infracţiune executarea fără autorizaţie a „lucrărilor de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, lucrărilor de artă, reţele şi dotările tehnico-edilitare, branşamente şi racorduri la reţele de utilităţi, lucrărilor hidrotehnice, amenajărilor de albii, lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, lucrărilor de instalaţii de infrastructură, lucrărilor pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, de reabilitare şi retehnologizare a celor existente, lucrărilor de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice, proiectarea şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă, subterane sau subacvatice, precum şi organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote”.
În prezent, lipsa autorizaţiei în executarea acestor lucrări este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau amendă.
Dacă legea ar intra în vigoare, intervenţia fără autorizaţie asupra monumentelor istorice nu ar mai fi fost incriminată.
Preşedintele consideră, în cererea de reexaminare, că prin Legea nr. 50/1991, cât şi prin alte reglementări din domeniu, precum Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, se urmăreşte respectarea regimului construcţiilor, respectiv al calităţii şi disciplinei în construcţii pentru protejarea interesului general, iar Decizia nr. 142/2019, par. 41 precizează că „obligaţia obţinerii autorizaţiei de construcţie are drept scop prevenirea consecinţelor negative în cazul unor construcţii necorespunzătoare”.
„Legiuitorul are obligaţia de a lua măsuri ‘în vederea apărării valorilor sociale ocrotite prin lege, prin adoptarea instrumentelor legale necesare în scopul prevenirii stării de pericol şi a fenomenului infracţional, cu excluderea oricăror reglementări de natură să ducă la încurajarea acestui fenomen’, aspect care decurge chiar din art. 1 alin. (3) din Constituţie”, se mai arată în cererea de reexaminare a legii transmisă de preşedinte Parlamentului.
Şi deputatul Nicuşor Dan a criticat modificarea legii, în Parlament.
„Toate aceste fapte grave, care vor duce la distrugerea monumentelor istorice, dar și la înmulțirea construcțiilor fără autorizație, de tipul blocului din sectorul 5, ars aproape total în urmă cu puțină vreme, vor fi sancționate cu amenzi contravenționale, după ce legea va trece și de votul plenului Camerei Deputaților, care este cameră decizională. Aceste modificări sunt așteptate și de mulți funcționari din primării și chiar de către primari care au încălcat legea cu bună știință“, spunea Nicuşor Dan.
Proiectul de lege a trecut de Senat fără dezbatere, prin aprobare tacită, în condiţiile în care a fost avizat negativ şi de Guvern, care a avertizat că va fi afectată negativ siguranţa cetăţenilor şi a investiţiilor.