Președintele atrage atenția că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii vizează intervenții legislative substanțiale de natură să afecteze funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii și rolul constituțional al acestuia, de garant al independenței justiției, exercitarea mandatului de membru al acestei autorități publice, precum și funcționarea Inspecției judiciare.

Totodată, legea transmisă la promulgare cuprinde norme contradictorii, trimiteri la dispoziții inexistente în conținutul Legii nr. 317/2004, dispoziții neclare și/sau necorelate între ele și chiar paralelisme legislative, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia de către Parlament.

Sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru modificarea legii de organizare a CSM a fost respinsă ca inadmisibilă de Curtea Constituțională, arată surse judiciare pentru Agerpres. Sesizarea Președintelui României privea modificarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis tot pachetul de legi ale justiției la Curtea Constituțională. Iohannis a anunțat că a sesizat și Comisia de la Veneția în privința acestora.

Curtea Supremă a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu excepții de neconstituționalitate față de modificările aduse Legilor Justiției, respectiv a Legii 303, 304 și 317 din 2004.

Parlamentarii PNL și USR au anunțat și ei, ulterior, că au contestat, din nou, la CCR cele trei legi ale justiției. Deputatul PNL Gabriel Andonache afirma, atunci, că opoziția a constatat nu mai puţin de 37 de motive de neconstituţionalitate în proiectele modificate după ce CCR a admis o parte din sesizările Opoziției.

Legile au fost adoptate luni, 26 martie, pentru a doua oară de către Parlament, după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Liviu Dragnea – condamnare după condamnare, în fruntea statului român

 
 

Urmărește-ne pe Google News