Prin actul normativ se instituie indemnizația pentru șomaj tehnic în valoare de 75% din salariu pe perioada stării de urgență.
Proiectul de lege semnat de parlamentari de la PSD a fost adoptat în regim de urgenţă, în Parlament, la începutul lunii aprilie.
La vot, şi aleşii de la PNL au susţinut proiectul.
Şeful statului consideră, în cererea de reexaminare transmisă, vineri, preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, că această lege completează Codul muncii, introducând o nouă situaţie în care angajatorul poate suspenda un contract individual de muncă, respectiv ca urmare a „decretării stării de asediu sau stării de urgenţă”.
„În opinia noastră, soluţia legislativă reglementată (…) este de natură să conducă la probleme în aplicare, dar şi să inducă o reală confuzie pentru destinatarii normelor”, se arată în cererea de reexaminare.
Preşedintele Iohannis spune că amendarea Codului muncii ar trebui să reprezinte o măsură cu un orizont mai mare de timp decât actuala stare de urgenţă, aspect ce implică necesitatea unei evaluări preliminare, o analiză de fond a nevoilor sociale şi a limitelor de intervenţie a statului în relaţia contractuală angajat-angajator, care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă.
„Din această perspectivă, problemele conjuncturale ar trebui să fie rezolvate, datorită caracterului extraordinar, prin măsuri legislative derogatorii de la cadrul general în materie de raporturi de muncă şi nu modificări de fond ale acestuia, mai ales în lipsa unor dezbateri la care să participe o sferă cât mai largă de actori sociali, cărora, în final, norma juridică li se adresează. În acest mod, s-ar putea ajunge la un cadru legislativ suplu care ar răspunde nu numai actualei situaţii – pentru care există deja reglementări, asupra cărora Parlamentul ar putea interveni în cadrul legilor de aprobare a ordonanţelor de urgenţă deja adoptate de Guvern, aflate în diverse stadii legislative pe agenda celor două Camere ale Parlamentului, ci şi eventualelor evenimente neprevăzute ce ar impune instituirea unor măsuri excepţionale”, se mai explică în cererea de reexaminare.
Preşedintele apreciază că reglementarea suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului pe durata unei măsuri excepţionale are un caracter general aplicabil şi ar trebui să respecte exigenţele de claritate şi previzibilitate ale legii.
Şeful statului arată că aceasta ar trebui astfel concepută încât să nu se suprapună cu ipoteza generală din Codul muncii, în caz contrar fiind inutilă.
Preşedintele Iohannis semnalează că, potrivit datelor comunicate de Ministerul Muncii, la data de 10 aprilie, de exemplu, din cele peste un milion de contracte suspendate pentru motive asociate stării de urgenţă, 86% reprezentau suspendări în temeiul articolului din Codul muncii care prevede că un contract individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar.
Ce spunea PSD la votul din Parlament
Adrian Solomon, preşdintele comisiei de muncă, spunea, la dezbaterea legii, în Parlament, că după instaurarea stării de urgenţă, un grup de colegi de la PSD a iniţiat acest proiect care preia în mare parte prevederile Ordonanţei nr. 28/2009 şi care a fost îmbunătăţit după apariţia Ordonanţei nr. 32 a Guvernului, de săptămâna aceasta, prin nişte amendamente făcute în comun cu colegii de la USR şi de la Partidul Naţional Liberal, cărora le mulţumeşte pentru interesul arătat.
„De asemenea, trebuie spus că, dacă Guvernul ar fi fost puţin mai atent în momentul elaborării Ordonanţei nr. 30, nu ar fi fost nevoie de Ordonanţa nr. 32, care preia multe dintre doleanţele patronatelor şi sindicatelor, pe care noi deja le scrisesem deja în iniţiativa noastră pe care o dezbatem acum. Vorbim despre un cadru general de reglementare în Lgea nr. 53/2003 – Codul muncii, prin introducerea unui nou articol, art. 531, care reglementează pentru viitor, în situaţiile excepţionale, fără să mai fie nevoie de astfel de ordonanţe de urgenţă, date pe picior şi cu multe, multe greşeli, după cum am văzut”, afirma Solomon.
Deputatul preciza că, prin proiect, se reglementează modul de impozitare a acestor indemnizaţii care sunt de 75% din salariul primit, se reglementează procedura de decontare, stagiile de cotizare la sistemul de pensii şi, totodată, se introduce şi o interdicţie de desfiinţare a acestor locuri de muncă, după trecerea perioadei de şomaj tehnic, pentru o perioadă cel puţin egală cu această perioadă.
„Îi rog pe toţi colegii noştri să susţină iniţiativa Partidului Social Democrat, care este una cerută de toţi partenerii sociali, şi de aceea cred că este o iniţiativă foarte bună”, afirma Adrian Solomon.