UPDATE ora 19.00 „La nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul Preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii şi reacţiei Uniunii Europene la diferite crize şi dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm. Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul ţării noastre. Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecţie – măşti şi costume individuale de protecţie – şi ventilatoare. Această procedură se desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie, dar atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea şi noi, în România, să solicităm o parte din această rezerva strategică”, a explicat Iohannis, la Palatul Cotroceni, înainte de videoconferinţa cu liderii Consiliului European.

El a arătat că va prezenta în cadrul videoconferinţei cu membrii Consiliului European, care va avea loc joi, eforturile pe care România le face în cadrul acestui proiect, anunţând că discuţiile cu furnizorii au fost deja demarate.

„Voi solicita o finanţare mai consistentă pe acest program şi voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult şi în alte zone din acest mecanism. În altă ordine de idei, le voi transmite partenerilor noştri din Uniune că avem nevoie de lanţuri de aprovizionare funcţionale pentru a asigura accesul adecvat al cetăţenilor noştri la bunurile esenţiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanţurile de aprovizionare şi evitarea apariţiei altor blocaje”, a afirmat şeful statului.

El a subliniat că este important ca procedurile de achiziţii în comun de echipamente şi dispozitive medicale necesare gestionarii epidemiei să fie finalizate cât mai repede cu putinţă pentru ca statele membre interesate să poată intra rapid în posesia acestor produse.

Potrivit agendei şefului statului, videoconferinţa va avea loc la ora 17,00. Este cea de-a treia videoconferinţă a membrilor Consiliului European pe tema noului coronavirus.

Potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, discuţiile se vor axa pe patru priorităţi identificate şi discutate şi la reuniunile anterioare: limitarea răspândirii virusului, furnizarea de echipamente medicale, cu un accent pe măşti şi dispozitive de protecţie respiratorie, promovarea cercetării în vederea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, combaterea consecinţelor socio-economice.

Pe ordinea de zi a Consiliului European se află, de asemenea, angajamentul şefilor de stat şi de guverne din UE de a-i ajuta pe cetăţenii blocaţi în ţări terţe.

La reuniunea din 17 martie, şefii de stat şi de guverne au decis să aplice o restricţie temporară a călătoriilor neesenţiale către UE pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, ei au aprobat orientările propuse de Comisia Europeană cu privire la gestionarea frontierelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News