„Este o temă foarte importantă, foarte sensibilă, dar în acelaşi timp extrem de atractivă pentru tot felul de scenarii şi pentru tot felul de interpretări. Până când nu avem ceva scris, un draft, şi se lucrează în Parlament pentru o comisie specială, este greu de comentat. Dar dacă mă întrebaţi aşa direct, da, sunt chestiuni pe care eu cred că trebuie să le lămurim în Constituţie. Amintiţi-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate, noţiunea nici nu există în Constituţie. Deci, trebuie să clarificăm cum, cine şi când dizolvă Parlamentul, ce înseamnă alegeri anticipate”, a spus Iohannis.
El a menționat că sunt câteva chestiuni prevăzute în actuala Constituţie care nu mai funcţionează în prezent.
„O să vă dau un exemplu. Un ministru interimar poate să stea 45 de zile. Dar dacă criza durează 145 de zile, ce facem? Rămânem fără Guvern, rămânem fără miniştri? Este absurd. Deci, astfel de lucruri care s-au întâmplat şi am tras învăţămintele trebuie să ducă la îmbunătăţiri în textul Constituţiei”, a spus Klaus Iohannis.
Potrivit șefului statului, și poziția președintelui României trebuie clarificată în Constituție.
Discuţia există de când am scăpat de comunism şi discuţia este: vrem preşedinte ales de popor, cu puteri multe sau vrem preşedinte ales de Parlament, care are o poziţie mai degrabă protocolară. Sunt argumente pro şi contra pentru ambele. Deocamdată situaţia este cea în care suntem: preşedintele este ales direct, are atribuţiile pe care le are.
Președintele Klaus Iohannis:
Liderul de la Cotroceni a admis că și el își dorește schimbări în actuala formă a Constituției.
„Discuţia, vă spun de pe acum, este una foarte complicată, este una care va duce la foarte multă învolburare în spaţiul public, dacă nu este abordată cu maximă răspundere. Deci, în principiu, da, sunt de părere că în Constituţie e nevoie de anumite schimbări şi da, este nevoie de discuţii aşezate şi cu finalitate îndreptate spre a face statul să funcţioneze mai bine”, a mai punctat șeful statului, după ce a efectuat o vizită la Spitalul Clinic Colentina din București, cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical.
Afirmațiile lui Iohannis au venit după ce președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pe 11 mai că el susține o republică parlamentară, în care președintele să fie ales în Parlament, și că România trebuie să clarifice dacă este republică prezidenţială sau parlamentară prin revizuirea Constituției. Cu o zi în urmă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că trebuie demarată modificarea Constituției. Actuala formă datează de acum aproape 20 de ani.
Prima Constituție a României după Revoluție a intrat în vigoare în noiembrie 1991 și a fost valabilă timp de 12 ani. În 2003, Constituția a fost revizuită după un referendum național și a intrat în vigoare în luna octombrie. Aceea a fost ultima dată când Constituția României a fost modificată.