„Rusia a purtat permanent în ultimii ani un război hibrid, însemnând și forță militară, și dezinformare. A existat tot timpul o presiune asupra Republicii Moldova pentru a induce nesiguranță și instabilitate în Moldova și în politica moldoveană. Nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanța acestor atacuri informaționale”, a declarat Iohannis la conferința de presă organizată la Varșovia după întâlnirea cu liderul de la Casa Albă și șefii de state de pe flancul estic.
„Oamenii din Moldova se simt amenințați, în nesiguranță, dacă află despre astfel de intenții. România joacă un rol foarte important. Trebuie să le dăm asigurări cetățenilor din Republica Moldova să înțeleagă că noi suntem alături de ei nu numai cu vorba, ci si cu fapta, cu energie, cu carburanți, cu bani”, a adăugat președintele.
Întrebat dacă România este pregătită pentru orice scenariu de a sprijini Republica Moldova, președintele a răspuns: „România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret, depinde de evoluția situației geopolitice. Suntem dispuși să mergem mai departe, dacă situația o va impune”.
Volodimir Zelenski a dezvăluit în urmă cu două săptămâni că „există un plan rusesc de a distruge situația politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra țării”.
Maia Sandu a confirmat, vorbind despre „acțiuni violente, atac asupra unor instituții și luare de ostatici”, ca parte a unui plan al Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.
După ieșirea publică a Maiei Sandu, Klaus Iohannis a declarat, pe 15 februarie, că Republica Moldova are „susținerea de neclintit” a României.
Și Casa Albă a reacționat, întâi prin purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, apoi prin vocea secretarului de stat Antony Blinken. Mesajul SUA: „Suntem ferm alături de Moldova în sprijinul securității, independenței, integrității teritoriale, eforturilor de reformă foarte importante pe care le fac președintele și guvernul”.
Iar marți, 21 februarie, în discursul susținut la Varșovia, președintele american Joe Biden a elogiat Moldova și a rugat asistența din Varșovia s-o aplaude pe Maia Sandu pentru rezistența sa. Ulterior, cei doi șefi de stat s-au întâlnit și au discutat despre situația Republicii Moldova.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro