Șeful statului a spus într-o conferință de presă în Letonia că ridicarea MCV pentru România va fi un pas important pentru aderarea la Schengen.
„Au existat în spațiul european câteva solicitări care s-au referit la România când vorbeam despre Schengen. Una, și probabil cea mai importantă, a fost să fie terminat, ridicat, finalizat procesul MCV, lucru care s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a finalizat MCV și nu va exista altă verificare pe MCV, fiindcă România a atins toate obiectivele”, a spus Klaus Iohannis, aflat într-o vizită de lucru în Letonia.
Și a continuat: „A doua chestiune a fost ridicată de mai multe voci în UE. Oare după 11 ani România mai este pregătită pentru a deveni parte a Spațiului Schengen? Noi am fost foarte deschiși și am invitat pe toți să verifice acest lucru la noi, practic. A existat o misiune de evaluare, au venit, au verificat și au scris un raport nu pozitiv, ci foarte pozitiv, în sensul că România îndeplinește absolut toate cerințele și lucrurile funcționează așa cum trebuie”.
Șeful statului a vorbit apoi despre problema migrației, ridicată de Austria. Concret, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a opus în mai multe rânduri extinderii Spaţiului Schengen, afirmând că acesta nu funcţionează, după cum o dovedeşte numărul crescut de solicitanţi de azil.
„Între timp, sigur, au mai apărut politicieni care… probleme pe care putem să le înțelegem, cu migrația. Însă, chiar dacă înțelegem toate problemele, trebuie să clarificăm și noi niște lucruri. România nu a fost, nu este și nu va fi o țară care generează migrația sau care permite migrația. Vorbesc despre migrația necontrolată, adică trecerea ilegală a frontierelor țării”, a afirmat Klaus Iohannis.
Acesta a subliniat că partea austriacă nu are motive de îngrijorare în privința fluxului de migranți în ceea ce privește securitatea la frontierele României.
Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care după părerea noastră trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu a existat, nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și, în discuțiile între experți, aceste lucruri vor fi explicate și părții austriece. Cert este că nu prin România și nu din România vin aceşti migranți care creează în Austria îngrijorări pe care le putem înțelege.
Președintele Klaus Iohannis
Iohannis a precizat însă că termenul de 8 decembrie pentru aderarea la Schengen a fost avansat prea rapid.
„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca un fel de termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Nu este util pentru absolut nimeni să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat”, a spus Iohannis, care a adăugat că „șansele României sunt relativ bune”, dar că „nu există o garanție pentru asta”.
„Vreau să fiu foarte clar. Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, a mai punctat Klaus Iohannis.
Afirmațiile șefului statului au venit în contextul în care Austria s-a opus extinderii Spațiului Schengen. De aceea, ministrul de interne Lucian Bode va discuta la Viena inclusiv cu omologul său austriac, Gerhard Karner, în contextul în care chiar ministrul austriac a spus că nu agreează extinderea spațiului Schengen, iar eurodeputaţii austrieci l-au criticat pentru acest lucru.
SURSE: România îndeplinește în acest moment cerințele impuse de Olanda
O altă țară care nu s-a decis oficial dacă sprijină România pentru aderarea la Schengen este Olanda. Dar, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat ridicarea MCV, surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea, ieri, 22 noiembrie, că România îndeplinește în acest moment cerințele impuse de Olanda pentru aderarea la Schengen și mai rămâne doar ca decizia să fie formalizată în Guvernul olandez și apoi în Parlamentul Olandei.
„Nu putem spune că 100% Olanda va accepta aderarea României la Schengen, dar spre această direcție ajungem”, au precizat surse guvernamentale.
Verdictul final în Parlamentul olandez urmează să fie dat în următoarele două săptămâni, astfel încât, pe 8 decembrie, la Consiliul JAI al Uniunii Europene, Olanda să nu mai amâne o decizie pozitivă privind includerea României la Schengen, potrivit surselor guvernamentale consultate de Libertatea.
Trandafir • 24.11.2022, 10:20
Dupa ce Johanis si Ciuca se tot laudau, acum vine clipa adevarului. Nu ne vor primi in Schengen. Mai bine ! Olanda si Austria mai vor sa sa ne jupoaie in continuare cu ceva.
adriandan75 • 23.11.2022, 21:32
Mein herr president,bitte, băgăjelul și demisia.Motivul: durere-n cot,in parte dorsală,pensionare anticicipată( vezi ca CCR ul este de partea ta la chestia cu pensii nesimțite si anticipate,le adoră),etc.Când o sa pleci de la Cotroceni nu uita să -ti iei cu tine trupa *** de curte ,soldățelul de plumb cu caracter de bronz,*** sau " rujatul" din Parlamentul European. Herr presidänt ,nu uita cea a spus Codruța despre tine in legatura cu demisia,dupa refuzul accederii in Schengen vei fi precum Moskva in față rachetelor Harpoon ,o țintă in miscare. PS. Intrebare ptr dl.profesor Iohannis: cum este posibil ca la " olimpiada Shengen " lotul tău să fie plin de analfabeți functionali ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Crisiana • 23.11.2022, 20:19
Nici o problema Dle presedinte! Azi am fost mandra de felul in care ati aparat Romania in fata acestui autriac speriat ca daca este demis Virgil Popescu OMV isi pierde din pozitie in Romania. Olanda vrea Portul Constanta pentru ca cu Mega Image la preturi la nivelul salariilor din Olanda incasarile incep sa le scada. ING are filiala in Romania?Suedia prin Dl Olaf vrea sigur legalizarea LGBTQ+.Noi am fost de acord cu aerarea ei la NATO ceruta intr-un moment greu pentru Suedia. Trei tari care se cred a fi model in UE! Si este pe departe de a fi asha.