„România nu va trimite combatanţi în Ucraina. E simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a spus Iohannis într-o conferință de presă la finalul vizitei în Parcul Naţional Piatra Craiului.
Întrebat când va fi ședința CSAT în care să se discute această chestiune, șeful statului a evitat să ofere un orizont de timp.
„Imediat după ce experții clarifică chestiunile… Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat, sunt contracte care s-au făcut între furnizor și beneficiar, sunt instalații foarte sofisticate și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate. Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană”, a spus Iohannis.
El a subliniat că dacă România va ceda în final ceva țării conduse de Volodimir Zelenski, atunci „trebuie să primească altceva” la schimb, pentru că „altfel nu se va face nimic”.
Iohannis, după vizita din SUA: „România nu poate rămâne fără apărare antiaeriană”
Președintele Iohannis a afirmat pe 7 mai, la Washington, după discuțiile avute cu președintele american Joe Biden, că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia, dar consideră „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional.
„România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”, a spus atunci șeful statului.
Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ministrul Tîlvăr „are rețineri mari” cu privire la posibilitatea ca România să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot, iar ministrul a spus și el că acesta „este indispensabil României, de aceea l-am luat”, dar decizia finală se va lua în CSAT.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
zorrozabal • 23.05.2024, 14:12
Deja guvernanții„noștri”invața repede-(cum sa iși fraiereasca cetațenii)!Cica România nu va trimite combatanți(acum)!Iar prostimea rasufla ușurata:Uff,mai bine sa le dea „Patriote”-lea alea!
VolodimirZelenski • 22.05.2024, 20:37
Bolboroseala lui Alamar ne arata alta fata a propagandei lui Vladimir Vladimirovici: de ce sa trimita Romania ajutor Ucrainei, cand ea abia se poate apara pe ea insasi. Mai, Calamar, realitatea nu e ca la RTV si alte laturi mass-media, care tot spune ca romanii sunt niste (aici vine defectul). Romania poate ajuta lejer Ucraina.