„Trebuie să acţionăm pentru mai multă solidaritate, dialog şi cooperare. Acestea sunt şi trebuie să rămână fundamentul forţei şi rezilienţei noastre comune. Prin viziunea şi acţiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a adăugat că trebuie continuată îmbunătăţirea securităţii pe Flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, pentru că Rusia va reprezenta în continuare cel mai mare risc de securitate.
„Trebuie să rămânem concentraţi pe: îmbunătăţirea securităţii pe Flancul estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională şi euroatlantică şi a tuturor celor 32 de aliaţi”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele a pledat, totodată, pentru continuarea şi creşterea sprijinului pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie.
„Alţi parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenţia noastră şi asistenţă pentru consolidarea rezilienţei. Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă! Noi, aliaţii NATO de pe Flancul estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a conchis Iohannis.