„Spuneam la întâlnirea noastră de anul trecut, în contextul politic intern de atunci, că din punct de vedere politic România trebuie să se menţină ca pilon de stabilitate şi predictibilitate şi că trebuie continuată întărirea statului de drept. Aceste cuvinte sunt foarte valabile şi în contextul intern de acum. În acelaşi timp, sunt pe deplin convins că pentru o bună politică externă sunt esenţiale, pe lângă o bună politică internă, şi predictibilitatea şi responsabilitatea acţiunii pe plan internaţional”, a declarat Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.
Totodată, șeful statului a afirmat că țara noastră va rămâne pe aceleaşi coordonate esenţiale ca şi până acum în ceea ce priveşte politica externă şi de securitate.
„Acest angajament a fost îndeplinit şi îl voi menţine şi în continuare. De aceea, pentru atingerea obiectivelor amintite deja este necesară consolidarea pe mai departe a triadei esenţiale a politicii externe româneşti: întărirea şi extinderea în continuare a Parteneriatului strategic cu SUA, precum şi creşterea rolului şi efortului României în UE, respectiv în NATO. Aceşti trei piloni fundamentali definesc comunitatea de valori din care facem parte şi care ne asigură securitatea şi prosperitatea. În contextul internaţional de astăzi, complicat şi impredictibil, România trebuie să acţioneze pentru a menţine în acelaşi timp relevanţa strategică intrinsecă a acestor trei piloni, precum şi creşterea relevanţei României în cadrul lor”, a afirmat şeful statului.
Întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România va avea loc la ora 12,00.
În ultima perioadă, mai multe ambasade europene din țara noastră au tras un semnal de alarmă privind legile justiției.
Într-un comunicat comun al Ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei, reprezentanții diplomatici au subliniat că aceste legi riscă să pună în pericol progresele României.
În ceea ce privește acest subiect, plenul Curţii Constituţionale analizează, tot astăzi, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi PNL la legile justiţiei adoptate de Parlament, la sfârșitul lunii decembrie, în regim de urgență.
Citește și: Romeo Nicolae Kulcsar, românul din Danemarca care i-a salvat viața unei tinere: ”Când vrei să faci o faptă bună, o faci”