UPDATE ora 12.35: Palatul Cotroceni a anunțat că agenda CSAT „s-a axat în principal pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe implicațiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova”.
Potrivit instituției prezidențiale, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a decis ca România să sprijine în continuare Ucraina în războiul declanșat de Rusia, dar și Republica Moldova, „care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse”.
Totodată, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României, țară membru NATO care are de „îndeplinit angajamentele asumate”. Astfel, s-a decis ca modernizarea Forțelor Aeriene Militare să continue prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.
„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
UPDATE ora 11.45: După aproximativ o oră și jumătate de discuții, ședința CSAT s-a terminat.
UPDATE ora 10.10: La ședința CSAT de la Palatul Cotroceni participă, printre alții, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, șeful SRI, Eduard Hellvig, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, potrivit imaginilor publicate de Administrația Prezidențială.
Știrea inițială: Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, astăzi, 11 aprilie, de la ora 10:00, la Palatul Cotroceni.
„Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate din Regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova. De asemenea, se va analiza şi concepţia dezvoltării aviaţiei militare române”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.
Ultima ședință a CSAT a avut loc în urmă cu 6 luni, în octombrie 2022 și a fost prima în care ministru al apărării a fost premierul Nicolae Ciucă, în calitate de interimar, după ce Vasile Dîncu și-a dat demisia. Atunci au fost discutate criza energetică, războiul din Ucraina și modernizarea armatei, iar CSAT a aprobat actualizarea programului „Armata 2040”.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea care organizează şi coordonează activităţile care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dinozaur2001 • 12.04.2023, 09:54
Oau si o sa le plateasca din gaura de 20melearde a lui caciu sau din banii pierduti de fermierii romani cu granele ukr sau din donatiile catre ukr in bani, arme, combustibil,etc. Sau poate el lider maximo gioanuss incearca sa renegocieze postul de sef nato, ca daca Romania a educat-o atunci sa ii fericeasca si pe altii
CRH_RO • 12.04.2023, 00:31
Avioanele il ajuta cel mai mult pe Johanis si altii sa negocieze diverse in interesul lor personal. Cateva avioane nu vor ajuta prea mult in cazul unui razboi in care am fi implicati, dar inseamna inca un bir pe umerii cetatenilor care abia mai traiesc de azi pe maine, asta in conditiile in care Romania deja cheltuieste procentual mai mult decat tari ca Olanda , Norvegia, Germania, Spania, Italia, raportat la PIB. In cazul unui conflict, cel mai probabil vom deveni no mans land, vom fi luati cu arcanul la oaste si vom muri ca sa protejam vesticii, e cam ce se intampla acum in Ucraina.
floris • 11.04.2023, 18:07
nu va mai certati cu RomaniafaraSUA ca nu este decat un chatbot facut de rusi !!! lasati-l naibii sa spuna toate minciunile care le vehiculeaza acest regim infectat de vise de expansiune si plin de criminali carora nu le pasa nici de oamenii lor macar. ce regim e asta care lasa sa moara atataia oameni din propriul popor pentru nimic !