Președintele a subliniat că „așa numita relaxare se va face pas cu pas”. „În continuare, nu știe nimeni până când durează această epidemie și depinde de noi dacă aici, în România, o controlăm bine sau mai puțin bine”, a spus Iohannis.
Totodată, Iohannis a precizat că măsurile de relaxare nu se vor aplica și localităților aflate în carantină.
Alte măsuri de relaxare urmează să fie dispuse după alte două săptămâni, în funcție de cum evoluează pandemia de coronavirus.
Principalele declaraţii ale şefului statului:
- Am finalizat întâlnirea cu premierul şi mai mulţi miniştri, am analizat situaţia în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic şi al stării de urgenţă
- Weekendul de 1 mai, am văzut cu toţii cum au stat lucrurile, sunt mulţumit de modul în care oamenii au răspuns la apelul autorităţilor. Lucrurile au decurs bine!
- Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret și în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență.
- Începând din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra în starea de alertă.
- Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem într-o normalitate. Nu a trecut.
- Am avut și azi peste 300 de persoane care au fost testate pozitiv și, în acest fel, nu putem spune că boala a trecut.
- Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe și acest mai departe este trecerea de la starea de urgență la cea de alertă.
- În continuare, nu știe nimeni până când durează această epidemie și depinde de noi dacă aici, în România, o controlăm bine sau mai puțin bine.
- Nu e bine să exagerăm, deplasările să le facem când sunt neceasre, dar nu va fi necesar să declarăm în prealabil unde mergem.
- Mulți se întreabă ce se întâmplă mai departe. Așa numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni probabil la începutul lui iunie
- Acum, din 15 mai, vom avea saloanele de îngrijire personală, de coafură, frizerie.
- Se vor redeschide cabinetele stomatologice, se vor redeschide muzeele. Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă.
- Cu toții vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise, când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii.
- Nu se aplică localităților în carantină. Această relaxare nu va avea loc aici.
- Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, dar și aici sunt excepții.
- Este voie în interes de serviciu, pentru probleme medicale, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta.
- Sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția pentru întâlnirile cu mai mult de 3 persoane.
- Este încă un aspect destul de important care se referă la sportivi. Sportivii de performanță vor putea, în condiții speciale, să înceapă cantonamentele. Bazele sportive nu se deschid pentru amatori
Despre dezbaterea privind proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc:
- În final, nu pot să să nu aduc în discuţie chestiunea din Parlament care ţine de autonomia Ţinutului Secuiesc
- Am făcut atunci nişte afirmaţii, şi sper să fiu bine înţeles, eu nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară, am colegi, prieteni, sunt oameni de treabă
- Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu cei din PSD, care, culmea, a încercat să promoveze o legisaţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc
- Au încercat să se scoată şi, după scurt timp, au picat-o la Senat, dar vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut, tot tacit, un Cod Administrativ în viarianta UDMR
- Acest Cod Administrativ prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.
- PSD nu poate spune că nu a știut, pentru că a trecut prin comisii și PSD a votat pentru.
- Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este, evident, în situaţia de a promova anumite acte administrative, legi care vin să aducă autonomia, iar acest lucru este pur şi simplu neconstituţional şi nu voi tolera aparţia unor astfel de legi
UPDATE ora 12.00 Şedinţa pentru stabilirea măsurilor privind epidemia de coronavirus a început, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele este aşteptat să facă declaraţii, la finalul discuţiilor.
Discuţiile dintre şeful statului şi membrii Executivului au loc săptămânal şi vizează măsurile luate în cadrul stării de urgenţă şi după expirarea decretului, începând cu data de 15 mai.
Surse guvernamentale precizau, săptămâna trecută, pentru Libertatea, că este posibil ca, după ce se va ridica starea de urgenţă, în România să se păstreze totuşi o stare excepţională, starea de alertă, dar mai puţin restrictivă decât cea actuală.
La şedinţă vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
La finalul ședinței, președintele României va susține o declarație de presă.