„România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării”, începe comunicatul transmis de Palatul Cotroceni.
Președintele României a afirmat că „sunt îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”.
El a adăugat că „amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene” a țării vecine „nu trebuie deloc neglijate”.
Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.
Klaus Iohannis:
Luni,13 februarie, președinta Republicii Moldova a acuzat Rusia că plănuieşte o lovitură de stat cu ajutorul unor cetăţeni instruiţi militar, camuflați în civil, care ar urma să desfăşoare „acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții”, pentru a „forța schimbarea puterii de la Chișinău”.
Ulterior, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a precizat că informațiile vehiculate de Maia Sandu, deși nu au fost confirmate din surse independente, sunt „profund îngrijorătoare” și „cu siguranţă nu sunt în afara limitelor comportamentului rus”.
Rusia a respins acuzațiile Maiei Sandu. „Noi nu ne amestecăm în afacerile interne ale altor țări”, a susținut Ministerul de Externe de la Moscova.