Președintele i-a îndemnat din nou pe români să respecte restricțiile, dar și să se înscrie pentru vaccinare. „Acest val 3 nu dispare de la sine”, a spus el.

Iohannis a precizat că la „Terapie Intensivă este cea mai mare problemă, pentru că numărul de locuri de ATI este limitat și s-a creat în ianuarie- februarie impresia că pandemia a trecut, o impresie greșită”.

„Autoritățile competente nu s-au preocupat să mărească numărul locurilor la Terapie Intensivă pentru pacienții Covid și suntem în această situație când practic zilnic se ajunge la limită. Doar cu restricții suplimentare și respectarea lor putem să facem față acestui val 3”, a mai spus președintele.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

  • Setul de măsuri de care dispun autoritățile este cunoscut, sunt restricțiile care sunt în vigoare în toată țara, sunt măsuri suplimentare în localitățile care au o rată de infectare mare. Evident este și campania de vaccinare care prinde tot mai multă viteză, însă trebuie să fiu sincer. Acest val 3, pentru că suntem în valul 3, nu dispare de la sine. Pentru a domoli acest val 3 este nevoie de respectarea restricțiilor și de accelerarea campaniei de vaccinare.
  • Prin combinația acestor două vom trece și peste acest val 3. Sunt îngrijorat, situația este extrem de serioasă și fac un apel la toți românii să respecte restricțiile și să se înscrie pentru vaccinare.
  • Situația din București este complicată știu că au fost multe discuții și cred că pentru București este nevoie să se ia măsuri suplimentare. Sper ca cei din Comitetul bucureștean să fie înțelepți și să înțeleagă acest lucru. Restricții probabil sunt necesare acolo unde sunt aglomerații și este nevoie de a le reduce în special în weekend, probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și mall-uri.
  • Să nu facem o confuzie între restricții suplimentare și carantinare. Nu cred că în această etapă carantinarea pentru București este o soluție, dar restricții suplimentare sunt necesare pentru că nimeni nu își dorește să ajungem în situația de avarie și să nu mai putem gestiona valul trei.
  • La Terapie Intensivă este cea mai mare problemă, pentru că numărul de locuri de ATI este limitat și s-a creat în ianuarie- februarie impresia că pandemia a trecut, o impresie greșită.

Autoritățile competente nu s-au preocupat să mărească numărul locurilor la Terapie Intensivă pentru pacienții Covid și suntem în această situație când practic zilnic se ajunge la limită. Doar cu restricții suplimentare și respectarea lor putem să facem față acestui val 3.

  • Deja știm că foarte mulți elevi învață online, sunt cei mici și cei care au examene la școală, însă dacă numărul de pacienți crește, trebuie intervenit și aici. Cred că propunerea făcută de ministrul Educației este una acceptabilă să se contopească cele două vacanțe.
  • Pentru România nu dorim o carantină națională pentru că nu rezolvă problema și nu e aceeași situație în fiecare localitate. Cred că măsurile generale sunt acum în vigoare și rămân în vigoare, iar unde rata de infectare crește, se vor lua suplimentar măsuri și restricții cum sunt cele care vor luate pentru București pentru limitarea circulației, într-un fel în weekend.


Evenimentul are loc, miercuri, la ora 12.00, în localitatea Dăbuleni, judeţul Dolj, și este prima acţiune din cadrul campaniei de împădurire în zona deşertificată din sudul României, care este iniţiată de Ministerul Mediului.

Klaus Iohannis va discuta cu autorităţile centrale şi locale prezente la eveniment despre măsurile care vor fi luate pentru a accelera campania de împădurire pe terenuri degradate şi nisipoase, o componentă importantă a Programului Naţional de Împăduriri. La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor vor fi plantați peste 3.000 de puieți de salcâm. 

„Restaurarea şi managementul sustenabil al pădurilor ne ajută să răspundem schimbărilor climatice şi să protejăm biodiversitatea, pădurile adăpostind 80% din biodiversitatea terestră”, se arată în informarea de presă transmisă de Administrația Prezidențială. La eveniment va fi prezent și Florin Cîțu, premierul României.

Aceasta este prima ieșire în public a premierului și a șefului statului de la învestirea guvernului Cîțu.

La acțiune va participa și ministrul mediului Tanczos Barna.

 
 

Urmărește-ne pe Google News