„Succesul finalizării MCV trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere. Locul României și al cetățenilor săi este în Schengen. Mulțumesc statelor care ne-au sprijinit și contăm pe sprijinul dumneavoastră și în continuare. Vom face toate demersurile care țin de noi pe toate palierele astfel încât România să obțină o decizie favorabilă pentru aderarea la Schengen”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a mai spus la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România că anul 2023 nu va fi simplu, ci va testa în continuare capacitatea statelor de a răspunde la provocări şi a dat asigurări că sprijinul pentru Ucraina va continua atât cât va fi nevoie.
Totodată Klaus Iohannis a precizat că Moscova a folosit energia ca „armă de șantaj”, însă la nivelul UE s-a găsit soluții pentru reducerea semnificativă a dependenței energetice de Rusia.
„Împreună cu partenerii ne-am implicat ferm în gestionarea crizelor generate de acest război. Rusia a utilizat energia ca armă de șantaj. Împreună cu partenerii noștri am găsit soluții pentru reducerea semnificativă a dependenței energetice de Rusia, pentru asigurarea securității aprovizionării și a unor prețuri accesibile pentru populație. 2022 a fost un an edificator și pentru NATO. Utilitatea și relevanța Alianței ca garant al securității noastre au devenit mai clare ca niciodată”, a mai spus șeful statului.
Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, dar a precizat că s-a opus, de fapt, aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet.