„Sărbătoarea Zilei Naționale din acest an ne găsește într-un nou context tensionat, provocat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, un stat independent și suveran, care dă lumii întregi, de peste nouă luni, un vibrant exemplu de luptă pentru apărarea libertății și a democrației. Războiul de la granițele noastre a declanșat o criză de securitate, o criză energetică și o criză umanitară și a generat, totodată, o ascensiune a extremismelor și a discursului urii. Trăim timpuri foarte complicate, care ne pun la încercare și ne testează inclusiv sistemul de valori”, a afirmat șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.
Potrivit lui Iohannis, libertatea de mișcare, de gândire, de exprimare, egalitatea în fața legii sunt „atuuri uriașe” ale societăților democratice, care în vremuri tulburi capătă o semnificație și mai puternică.
„Știm cât de prețioase sunt toate acestea, dar mai știm, și prezentul ne demonstrează, că nu sunt nici universale, nici eterne. Sunt libertăți și drepturi care trebuie mereu promovate și apărate, pentru că se câștigă foarte greu, dar se pierd infinit mai ușor. Avem, așadar, mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice și să nu ne îndepărtăm de ele. Izolaționismul și teoriile populiste care clamează un fals naționalism arhaic sunt perfide și deopotrivă periculoase, pentru că găsesc teren fertil mai ales în timpuri dominate de crize profunde, așa cum se întâmplă acum. Când oamenii se simt debusolați, apăsați de grijile prezentului, ei cad mai ușor pradă manipulării și dezinformării”, a adăugat Klaus Iohannis.
Președintele a punctat că România de astăzi este „un pilon de securitate într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine și o țară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul justiției”.
„În anii care vor urma, mai avem multe de făcut pentru a clădi o țară realmente prosperă, rezilientă și o voce fermă într-o lume aflată într-o perpetuă transformare. Cetățenii au, în mod firesc, mari așteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă. Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituțiilor, a serviciilor publice și a infrastructurii. Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil, dar românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”, a mai spus șeful statului.
Conform acestuia, pe parcursul acestui an, România a demonstrat în numeroase ocazii că este un partener de încredere la nivelul Uniunii Europene, al NATO și pe plan internațional, prin demersurile întreprinse pentru sprijinirea Ucrainei, pentru apărarea Flancului Estic și a regiunii Mării Negre, pentru consolidarea Alianței Nord-Atlantice, dar și pentru prevenirea unei crize alimentare globale.
Beneficiem astăzi de cea mai înaltă garanție de securitate posibilă, iar prezența trupelor NATO în România demonstrează și întărește angajamentul aliaților de a apăra întregul nostru teritoriu în fața oricăror potențiale pericole sau agresiuni. Securitatea țării noastre într-un climat geopolitic atât de imprevizibil reprezintă poate cel mai de preț bun câștigat în ultimii 30 de ani.
Klaus Iohannis:
Șeful statului a mai spus, în discursul său, că „suntem contemporani cu momente care vor defini, fără îndoială, istoria omenirii”.
„Rănile provocate de pandemie nu s-au vindecat încă și suntem, iată, nevoiți să facem față altor crize grave: un război la graniță, schimbări climatice accelerate, spectrul unei recesiuni globale. Însă și alte generații au fost constrânse să treacă, la rândul lor, peste încercări cumplite și au reușit. Mesajul înfăptuirii Marii Unirii rămâne neschimbat și astăzi. Forța solidarității și contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societății!”, a adăugat Klaus Iohannis.
„Stă în puterea noastră să construim țara pe care ne-o dorim. Să pășim, așadar, împreună pe acest drum, cu hotărâre și încredere! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!”, au fost cuvintele cu care președintele și-a încheiat discursul.
Anterior în cursul zilei de joi, tot în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, șeful statului a decorat mai mulţi reprezentanţi din sistemul medical şi de educaţie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Foto: Presidency.ro
pikpik • 02.12.2022, 18:52
La vremuri noi trebuie oameni noi, nu toti politicienii *** de ieri si azi.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Crisiana • 01.12.2022, 21:18
Procesul acesta de durata despre care vorbiti Dvs dle presedinte va mai dura atata timp cat la vremuri noi sunteti tot voi, partidele vechi si deja expirate din punct de vedere al patriotismului si intelegerii faptului ca daca electoratul iti da increderea lui tu pe el trebuie sa-l servesti.El te plateste! Nu partidul din care vi,pe tine, familia si prietenii tai. Bunastarea lui si nu a ta trebuie cladita! Greu, f greu mai ales atunci cand iti intra in minte cum ca orice ai face timp de 4 ani romanul uita si te realege.
ivryernest • 01.12.2022, 18:26
Grea meserie, să trebuiască să pronunțe discursuri care nu spun nimic!