„Avem şi alte teme, unele de asemenea foarte sensibile pentru populaţie, energie, preţurile la energie. Vom discuta mâine acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Federaţiei Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menţine preţurile la energie la un nivel competitiv şi, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti”, a spus Klaus Iohannis, care participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Șeful statului a precizat că România sprijină al șaselea pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împoriva Rusiei, propus la începutul lunii mai, însă a subliniat că acesta este un subiect „foarte complicat”, pentru că multe țări europene depind de gazul și petrolul rusesc.
„Este vorba despre deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni, pachet de sancțiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime”, a precizat Iohannis.
Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși de evoluții, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână. Adică în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu, în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre.
Președintele Klaus Iohannis:
Liderii UE nu au reuşit să ajungă la un acord privind petrolul rusesc
Afirmațiile lui Klaus Iohannis vin în contextul în care liderii Uniunii Europene nu au reuşit deocamdată să ajungă la un consens referitor la interdicţia importului de petrol din Rusia, în pofida negocierilor dintre statele membre UE, relatează Reuters.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a propus la începutul lunii mai al șaselea pachet de sancţiuni aplicate Rusiei, a precizat că „nu am ajuns încă la un consens”.
„Nu există niciun compromis în acest moment”, a declarat și premierul ungar Viktor Orban, în condițiile în care Ungaria s-a opus sancţiunilor impuse Rusiei pe fondul războiului din Ucraina. Orban a adăugat însă că Ungaria ar fi pregătită să susţină un acord dacă „există soluţii pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro