Ortodocşi versus evanghelici
La Liceul Brukenthal, directorul Hermann Gerold confirmă fenomenul şi spune că deja numărul celor care optează pentru ora de religie evanghelică este egal cu cel al ortodocşilor. Asta în condiţiile în care procentul elevilor botezaţi ortodox depăşeşte 90 de procente.
La Şcoala “Nicolae Iorga” din Sibiu, chiar şi un preot ortodox a preferat să-şi înscrie copilul la religia evanghelică. Aici, directorul Ioan Moşneag spune că părinţii preferă orele de religie evanghelică pentru că doresc ca elevii să fie împreună şi la religie, ca şi la celelalte ore.
La Şcoala nr. 2, situaţia este însă mult mai clară. Aici sunt în mare majoritate elevi ortodocşi. Sunt profesori de religie care predau în limba germană cursul de religie, atât ortodoxă, cât şi evanghelică. “Majoritatea preferă însă orele evanghelice”, spune contabilul-şef Aurica Dumitraş.
Cererea, mai mare decât oferta
Inspectorul general al ISJ Sibiu, Ştefan Firu, se plânge că nu există cadre care să predea religia în limba germană.
“Este cerere tot mai mare pentru clasele cu limba maternă germana. Asta nu înseamnă că aceşti elevi nu sunt români. Părinţii optează pentru clasă de germană şi atunci, nefiind profesori de religie ortodoxă care să predea în germană, optează pentru ora de religie evanghelică, gândind că elevul va asimila mai uşor limba”, a declarat inspectorul general.
Scandal pe religia islamică
În urmă cu un an, în judeţul Constanţa, unde există o importantă minoritate musulmană, s-a iscat o serie de tensiuni, după ce Inspectoratul Şcolar a vrut să scoată orele de religie islamică, pe motiv că nu există personal specializat şi nici nu sunt destui elevi. Mai-marii comunităţii musulmane din Constanţa s-au revoltat atunci şi au purtat discuţii pe această temă cu inspectorii şcolari.
“Anul trecut a fost o mică neînţelegere, dar s-a remediat situaţia. Sunt 5.268 de elevi de religie musulmană în 65 de unităţi din judeţ, pe toate formele de învăţământ. Majoritatea sunt înscrişi la orele de religie”, ne-a spus Anefi Icbal, inspector de limbă turcă şi minoritate romă al ISJ Constanţa. (Cătălin Schipor)