- Înainte de a-l primi pe oaspetele său european, José Maria Neves, președintele Insulelor Capului Verde, a oferit un interviu pentru publicul din România, prin reporterul Libertatea aflat în Capul Verde.
- Puteți citi aici prima corespondență a Libertății în Capul Verde.
de Laurențiu Ungureanu (Praia)
„Vizita domnului Klaus Werner Iohannis în arhipelag, prima a unui șef de stat est-european, va deschide calea pentru consolidarea legăturilor de cooperare și prietenie între cele două țări, care au avut o relație de cooperare fructuoasă încă de la început”, a transmis Administraţia Prezidenţială din Capul Verde jurnaliştilor din ţară.
Data comunicatului Administraţiei Prezidenţiale din Capul Verde este 17 noiembrie. Până sâmbătă seara, pe site-ul presidency.ro, apărea doar informația potrivit căreia Klaus Iohannis va face o vizită oficială în Capul Verde. Ulterior, preşedinţia a publicat şi programul vizitei.
Astfel, la ora locală 10:00 (13:00, ora României), Klaus Iohannis va ajunge la Palatul Prezidenţial din Praia, unde va fi întâmpinat cu onoruri militare şi unde îl va întâlni pe omologul său Jose Maria Neves. După o discuţie tête-à-tête, şeful statului român va semna în Cartea de Onoare, iar începând cu ora 11:10 (14:10, ora România) va participa la o conferinţă de presă comună.
„Aprofundarea relațiilor dintre cele două țări”
După vizita la Palatul Prezidenţial din Praia, preşedintele României se va întâlni mai întâi cu primarul oraşului. Apoi, şeful statului român va depune o coroană la Memorialul „Amílcar Cabral”, ridicat în cinstea liderului revoluţionarilor din mişcarea de independenţă din Capul Verde şi din Guineea-Bissau. Din programul oficial mai fac parte întâlniri cu prim-ministrul Cabo Verde, José Ulisses Correia e Silva, şi președintele Adunării Naționale, Austelino Tavares Correia.
Potrivit comunicatului emis de preşedinţia din Capul Verde, Klaus Iohannis va fi decorat de omologul său african cu Ordinul Amílcar Cabral, gradul I, „pentru angajamentul său personal pentru aprofundarea relațiilor dintre cele două țări și pentru contribuția poporului român la afirmarea și dezvoltarea tânărului stat Capul Verde”.
De asemenea, preşedintele Iohannis va primi cheia oraşului Praia, capitala Republicii Capul Verde, şi va fi invitat la un banchet oficial organizat în cinstea sa.
Din programul oficial transmis de autorităţile din Capul Verde făcea parte şi o vizită la Parcul Tehnologic din oraşul Praia – „Núcleo Operacional da Sociedade de Informação”. Această vizită a fost anulată.
Relațiile României cu Capul Verde, din vremea comunismului
În comunicatul lor, președinția din Capul Verde se referă şi la relaţiile pe care fostul dictator Nicolae Ceauşescu le-a stabilit în arhipelag: „Ca parte a unei strategii naționale de dezvoltare bazate pe formarea de oameni, resurselor umane, relațiile dintre Capul Verde și România au luat amploare, în special în domeniul învățământului superior și al științei, cu un număr considerabil de tineri din Capul Verde care au absolvit universități din România. Dorința reciprocă de aprofundare a relațiilor bilaterale a dus la încheierea Acordului privind aviația civilă din 1983 și a Acordului general de cooperare din 1987 și poate fi acum dusă la niveluri mai înalte, în special în domenii precum învățământul superior și știința”
Vizită în primul oraş european de la tropice
După întâlnirile cu oficialii din Capul Verde, Klaus Iohannis va vizita şi situl UNESCO aflat în oraşul Velha. „Cidade Velha” se află la doar 15 kilometri de capitala Praia, ambele aflate pe insula Santiago, cea mai mare întindere de pământ din arhipelag. E prima aşezare europeană de la tropice, fondată la mijlocului secoulului al XV-lea de coloniştii portughezi şi a cărei ascensiune economică s-a bazat pe comerţul cu sclavi.
La mai bine de 100 de ani de la înfiinţare însă, oraşul a început să scadă în importanţă, mai ales după asediul coordonat de corsarul englez Francis Drake, care a atacat insula în 1685, la cinci ani după ce s-a întors din călătoria sa în jurul lumii cu cinci nave elisabetane.
După mai bine de un secol de relativă importanţă mondială, arhipelagul Capului Verde şi-a început declinul odată cu prăbuşirea comerţului cu sclavi. A rămas importantă mai mult pentru poziţia sa pe liniile maritime din centrul Atlanticului. În 1951, portughezii i-au schimbat statutul din colonie în provincie, însă localnicii nu s-au mulţumit cu noua titulatură, iar în 1956 au pornit mişcarea de independenţă.