Consiliul de administrație responsabil, format din 17 membri, a anunțat sâmbătă după-amiază că în mai 2020, Klaus Iohannis va primi premiul care constă într-un certificat și o medalie, scrie br.de.
Presa germană scrie că premiul care este considerat unul dintre cele mai importante din Europa și îi va fi acordat președintelui român pentru că este considerat un pro-european convins și implicat.
Motivarea pentru alegerea lui Iohannis să fie următorul laureat al Premiului Charlemagne este că acesta este un ”promotor de excepție” al valorilor europene, a angajat țara pe o cale pro-europeană și a promovat cooperarea între țările membre.
Premiul Charlemagne se acordă la Aachen din 1950 și poartă numele împăratului Carol cel Mare, care acum este considerat de istorici ca fiind definitoriu pentru conștiința istorică europeană.
De-a lungul anilor, alte personalități care au primit distincția au fost Papa Francisc, 2016, Papa Ioan Paul al II-lea, 2004, Antonio Guterres, secretar general al ONU, 2019, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, 2007, Emmanuel Macron, președintele Franței, 2018, Donald Tusk, prim ministrul Poloniei, 2010, Bill Clinton, președintele SUA, 2000, Francois Mitterrand, președintele Franței, 1988, Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, 1988, Winston Churchill, prim ministrul Marii Britanii, 1955, Herman van Rompuy, președintele Consiliului European, 2014 sau Martin Schulz, președintele Parlamentului European, 2015.
”Cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român”
Europarlamentarul libertal Siegfried Mureșan a scris pe Facebook un mesaj în care l-a felicitat pe președintele Iohannis pentru desemnarea de sâmbătă.
”Președintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român, Premiul Charlemagne.
Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi și cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuția la unificarea europeană. Premiul se acordă începând cu anul 1950 în orașul german Aachen”, scrie Mureșan.
Europarlamentarul mai scrie că ”Acordarea acestei distincții Președintelui României este un semn foarte puternic al unității Europei și al rolului central pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană.
Deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis și-a exercitat mandatele sub semnul integrării europene. Sibiul a fost în anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturală Europeană” și încheie concluzionând că ”Acest premiu acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro