Întrebarea pe care a primit-o președintele a fost legată de situația Spaniei, care luni dimineață a fost trecută pe lista galbenă a statelor cu risc epidemic ridicat, însă a fost scoasă după câteva ore.
„În situații de criză, erori se întâmplă. Cred că este relativ de înțeles că sub această presiune enormă se întâmplă să comunice anumite date care se constată că sunt puțin eronate. Eu i-am iertat pentru greșeala pentru care m-au expus în fața publicului”, a spus Klaus Iohannis.
De altfel, chiar atunci, imediat după ce Administrația Prezidențială și-a cerut scuze pe pentru greșeală, Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a declarat că de vină este Ministerul Sănătății, care a transmis date eronate.
„Toate scenariile sunt lucrate şi au fost lucrate într-o comisie formată din specialişti de la Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, INSP. Evaluarea, pregătirea acelor scenarii, precum şi datele au fost transmise eronat către Preşedinţie şi atunci vina este a noastră”, a spus, săptămâna trecută, Tătaru.
Președinția și-a cerut scuze, printr-un comunicat, pentru formula de calul greșită pe care Klaus Iohannis a prezenat-o pentru scenariile de începere a anului școlar, după ce Libertatea a prezentat argumentele că acest calcul este lipsit de acuratețe.
La cererea ziarului, Dragoș Garofil, secretar de stat la Ministerul Sănătății, una dintre instituțiile implicate în stabilirea formulei, a explicat cum stau lucrurile.
“Este vorba de numărul de cazuri noi la 14 zile, deci este rata de noi infectări cumulată la 14 zile raportată la 1.000 de locuitori”, a explicat secretarul de stat Dragoș Garofil.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro