Potrivit sursei citate, aceste vizite urmăresc „relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global”.
Administrația Prezidențială enumă și principalele obiective ale vizitelor oficiale:
- aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun;
- prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei
- contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse;
- creșterea profilului politic și economic al României în acest spațiu;
- impulsionarea contactelor sectoriale și dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniile economiei, comerțului, cercetării, protecției mediului și schimbărilor climatice, agricultură, educație, cultură, protecție civilă și altele;
- aprofundarea cooperării și a coordonării la nivelul forurilor multilaterale, pentru apărarea multilateralismului și a dreptului internațional, inclusiv a principiilor Cartei ONU.
Deplasarea în Brazilia va fi prima făcută de un președinte român în ultimii 23 de ani, în timp ce vizita din Argentina este prima din ultimii 30 de ani.
Deplasările lui Iohannis, în atenție, din cauza aeronavelor
Anul acesta, deplasările președintelui au ajuns în atenție în urma aeronavei închiriate pentru vizita oficială din Japonia. Președintele a zburat cu un avion privat, care a zburat de la București la Sibiu și apoi spre Tokyo, cu o oprire în Baku, pentru realimentare.
Publicația specializată cu știri în domeniul aviației Boarding Pass a relatat apoi că Klaus Iohannis a călătorit cu avionul de 26 de ori în ultimele 14 luni, iar între acestea se numără zboruri private către Craiova și Constanța și 19 escale la Sibiu.
Drept răspuns la controversă, Administraţia Prezidenţială a transmis că a apelat la TAROM pentru executarea zborurilor speciale până la începutul anului 2017, iar apoi a apelat la „alți operatori privaţi din cauza dificultăţilor de colaborare, apărute pe parcursul anului 2016, în stabilirea relaţiilor contractuale cu TAROM”.
Administrația Prezidențială a precizat că detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate, potrivit legislaţiei în vigoare și „sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Trandafir • 15.04.2023, 11:23
Johanis se plimba pe banii romanilor. Fara nici un folos, decat pentru el si sotia. Timp de 10 ani nu a facut nimic bun pentru poporul roman. Numai si numai pentru el. A conceput o monstroasa coalitie. El cheltuieste zeci de milioane sa se plimbe in toata lumea si in schimb politicienii PSD & PNL & UDMR sunt lasati sa fure in liniste.
SILA • 15.04.2023, 00:13
*** calatoresc de un an de zile peste tot in lume pe banii romanilor ca sa fie ambasadorii si tropetele ukrainienilor. Sper sa primiti ce meritati
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.