UPDATE ora 18.30: Klaus Iohannis a declarat după discuțiile la care a participat și premierul Nicolae Ciucă faptul că „vreau să îmi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei președinte Maia Sandu, al Guvernului, al tututor autorităților Republicii Moldova, precum și pentru mobilizarea exemplară a societății civile și a cetățenilor în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina”.
„Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă ca gest de profundă generozitate și umanitate, caracteristici reprezentative pentru cetățenii Republicii Moldova”, a adăugat șeful statului.
Acesta a precizat că România a alocat Republicii Moldova o „asistență umanitară consistentă”, sub diverse forme, pentru a fi pusă la dispoziția refugiaților ajunși acolo.
România a asigurat coridoare verzi pentru preluarea directă, pe cale rutieră și feroviară, de refugiați ucraineni din Republica Moldova și transportarea acestora în România, unde li se dă asistența cuvenită și necesară. Am realizat 73 de transporturi rutiere și 11 transporturi feroviare în ultima săptămână.
Președintele Klaus Iohannis.
Liderul de la Cotroceni a subliniat că „dorim ca aceste demersuri să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova” și că „România face eforturi concrete, nu doar în cadrul Uniunii Europene, pentru a găsi soluții viabile și avantajoase, în interesul Republicii Moldova”.
Iohannis a mai precizat că „ne vom concentra pe suplimentarea cât mai urgent posibil a asistenței financiare și tehnice, inclusiv în gestionarea fluxului masiv de refugiați din Ucraina”.
UPDATE ora 17.15: Șeful statului și premierul Nicolae Ciucă au fost primiți de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova și de Natalia Gavrilița, premierul Moldovei. Din delegația României face parte și ministrul de externe, Bogdan Aurescu.
După ce Klaus Iohannis a ajuns la sediul Președinției Republicii Moldova, Natalia Gavrilița i-a transmis șefului statului că îi pare rău că vizita are loc în actualele circumstanțe, cu referire la invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Domnule președinte, îmi pare bine să vă revăd. Îmi pare rău că sunt asemenea circumstanțe, dar întotdeauna sunteți binevenit aici”, a spus premierul Republicii Moldova.
„Acum, circumstanțele sunt foarte proaste, dar faptul că vă întâlnesc e un lucru bun”, i-a răspuns președintele României.
La ora 18.10, Klaus Iohannis și Maia Sandu vor susține o conferință de presă, potrivit Președinției Republicii Moldova.
Președintele României efectuează astăzi, 16 martie, o vizită oficială în Republica Moldova, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.
Klaus Iohannis va ajunge în jurul orei 16.00 în Republica Moldova şi va discuta cu preşedinta Maia Sandu despre războiul din Ucraina, despre situația refugiaților ucraineni, dar şi despre sprijinul pe care îl poate oferi România. După întrevedere, la ora 18.10, cei doi șefi de stat vor susține o conferință de presă, potrivit Președinției Republicii Moldova.
În februarie, Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Maia Sandu, reconfirmând „sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră”. Luna aceasta, Iohannis a salutat demersul Chișinăului privind semnarea cerererii de aderare a Republicii Moldova la UE.
De la începutul războiului în Ucraina, peste 270.000 de refugiați ucraineni au intrat în Republica Moldova, dintre care 100.000 au decis să rămână aici, după cum a spus premierul moldovean Natalia Gavrilița, care a cerut asistență internațională pentru a face față numărului mare de refugiați ucraineni care continuă să intre în țară.
Numărul de refugiați care au venit în Republica Moldova din Ucraina a generat o creștere de 4% a populației statului situat între România și Ucraina, care numără 2,6 de milioane de locuitori.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina