Kommersant nu este unul dintre ziarele de opoziție din Rusia, oricum tot mai puține de la începutul războiului. Cu tiraj de aproximativ 120.000 de exemplare zilnic, Kommersant este unul dintre ziarele clasice mari, cu un site de audiență, dedicat economiei și politicii.
Într-o analiză a presei ruse, făcută înainte de război, scriitorul român Vasile Ernu scria despre Kommersant că publicația încearcă să fie echilibrată, fiind citită de elita de afaceri și liberală. Din publicul ziarului nu lipsesc responsabilii politici și militari ai Federației Ruse.
În editorialul de joi, semnat de Andrei Kolesnikov, Kommersant scrie că în ultimul său discurs, Vladimir Putin a împărțit rușii în buni și răi, că președintele „a folosit termeni fără precedent, chiar și pentru el” și că „a fost prea mult pentru nervii tuturor”.
220.000 de cititori parcurseseră articolul din Kommersant până joi dimineață, potrivit cifrei afișate de site.
Ziarul menționează că, deși discursul președintelui era anunțat despre măsurile economice, el a fost plin de explicații despre „operațiunea specială” din Ucraina.
Vladimir Putin, scrie Kommersant, a ajuns să repete ceea ce șeful statului consideră că sunt ”adevărurile elementare, pentru că acum, aparent, acestea sunt așa doar pentru el”.
În intervenția sa televizată în fața a zeci de resposabili din administrația centrală și locală a Federației Ruse, Putin a explicat că atacul împotriva Ucrainei era singura variantă și că trupele nu se puteau opri în Donbas pentru că s-ar fi creat alt front și tot așa.
„Un masiv atac al ucrainenilor asupra Donbasului și apoi asupra Crimeei ar fi fost inevitabil”, a spus Putin, iar ziarul a comentat că „Măcar nu a spus că asta s-ar fi petrecut fix a doua zi și de aceea am atacat”.
Ultimatum pentru curtea de la Kremlin?
Kommersant susține că economia Rusiei e mult mai lovită decât vrea Putin să accepte.
Vladimir Putin este în război, fără îndoială, dar nu cu Ucraina. El este în război cu Vestul. Asta înseamnă că trebuia să înțeleagă că și vestul va lupta cu el folosind toate tipurile de arme (pe care acum le numește sancțiuni economice), inclusiv cele care sunt letale pentru țara noastră.
Andrei Kolesnikov, Kommersant:
Publicația susține că una dintre direcțiile probabile ale discursului televizat a fost aceea ca președintele să transmită un apel către conducerea Rusiei, apropiații de la Kremlin și generalii din armată ca să rămână uniți. „Și un ultimatum pentru ei”, scrie Kommersant.
Numai că „Ceața din economia Rusiei nu doar că se îndesește. Se lasă întunericul repede”, scrie ziaristul în editorial. Iar atacurile lui Vladimir Putin la adresa compatrioților săi care au ales să plece din țară sau să aibă altă părere, crede ziarul, vor produce următorul efect: „Dacă cineva dintre cei care au plecat din Rusia se gândea cumva să revină, atunci ascultând discursul și-a anulat deja biletul de retur”.