Poliția din Kosovo a declarat că un ofițer și trei din cei aproximativ 30 de atacatori au murit în urma schimburilor de focuri în jurul satului Banjska. Călugării și pelerinii s-au închis în templul mănăstirii ortodoxe sârbe, în timp ce asediul a durat ore întregi.
Etnicii albanezi formează marea majoritate a celor 1,8 milioane de locuitori din Kosovo. Însă aproximativ 50.000 de sârbi formează majoritatea în nordul teritoriului, unde au mai izbucnit confruntări, în mai 2023, soldate cu zeci de răniți în rândul în rândul protestatarilor și a trupelor de menținere a păcii ale alianței NATO.
Sârbii nu au acceptat niciodată declarația de independență a Kosovo din 2008 și consideră teritoriul o provincie a sa. Declarația de indepedență nu a fost recunoscută de cinci state membre UE, printre care România.
Nu e clar cine s-a aflat în spatele violențelor de duminică, dar premierul kosovar Albin Kurti și ministrul de Interne Xhelal Svecla au dat vina pe „criminalii sponsorizați de Serbia”.
„Sunt profesioniști, cu experiență militară și polițienească”, a spus Kurti, îndemnând să se predea.
Oficialii sârbi nu au făcut niciun comentariu privind ciocnirile armate din Kosovo.
Eparhia Raska-Prizren a Bisericii Ortodoxe Sârbe, care include Banjska, a declarat că bărbați într-un vehicul blindat au luat cu asalt mănăstirea, forțând călugării și credincioșii să se închidă în templu.
„Bărbații mascați înarmați se mișcă prin curte și se aud ocazional împușcături”, se arată într-un comunicat.„Dieceza condamnă cu fermitate violența deschisă aplicată la unitatea religioasă a Bisericii Ortodoxe Sârbe, îndemnând toate părțile să pună capăt conflictului cât mai curând posibil”.
Poliția a spus că atacatorii au poziționat mai întâi vehicule grele pe un pod către sat. Au tras în polițiști care i-au abordat înainte de a se îndrepta spre mănăstirea din apropiere.
Pe lângă cele patru decese, trei ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul atacurilor armate, a declarat poliţia kosovară.
Trupele NATO, împreună cu membrii forței de poliție a UE și ai poliției din Kosovo, au putut fi văzute patrulând pe drumul care duce la Banjska, potrivit unui reporter Reuters la fața locului.
NATO păstrează 3.700 de trupe de menținere a păcii în Kosovo, restul unei forțe inițiale de 50.000 de trupe desfășurate în 1999.
DMV75 • 25.09.2023, 08:30
In primul rand, Kosovo, natiunea kosovara, nu exista istoric, este doar o creatie artificiala a SUA. De fapt o greseala monumentala, pentru ca a dat motive altor state sa aleaga acesta situatie drept precedent. Daca in Kosovo s-a putut de ce nu si Crimeea? Sau in curand Catalunia? Sau Scotia? Etc. Kosovo nu este decat o zona controlata de diversi traficanti unde pace nu va fi niciodata. Albania o viseaza alipita la teritoriul ei, Albania Mare, Serbia nu renunta, iar cei care au creeat problema..
laurlaur2180 • 25.09.2023, 08:14
Tot mai multe scandaluri in zonele in care Rusia "asigura" pacea
vudejea • 25.09.2023, 13:56
laurlaur2180 • 25.09.2023, 08:14
Tot mai multe scandaluri in zonele in care Rusia "asigura" pacea
Esti bolnav psihic? Or e nemernicia specifica occidentala, pentru crimele si nenorocirile occidentale fiind altcineva de vina , nuh, ca si pentru miile de civili sarbi ucisi in bombardamentele Nato. Rusia e de vina, bolandule? Umbli cu camasa in gura ta
DMV75 • 25.09.2023, 08:24
laurlaur2180 • 25.09.2023, 08:14
Tot mai multe scandaluri in zonele in care Rusia "asigura" pacea
Doare rau sa fii spalat pe creier? Sau sa fii sluga cu un singur stapan? "Pacea" in zona respectica este asigurata de KFOR, adica de cei carora te inchini tu. Rusia nu are niciun amestec.