La o conferință de presă susținută duminică în capitala Pristina, prim-ministrul Albin Kurti a cerut Forței Kosovo (KFOR), o forță internațională de menținere a păcii condusă de NATO, să garanteze „libertatea de mișcare”, acuzând „bandele criminale” că blochează drumurile.

O pace fragilă a fost păstrată în Kosovo de când și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după războiul din 1998-1999, în care NATO a intervenit pentru a proteja majoritatea albaneză din Kosovo. Serbia nu recunoaște independența Kosovo. De asemenea, cinci state UE, printre care România, nu recunosc Kosovo.

În ultimele săptămâni, sârbii minoritari din nordul Kosovo au răspuns cu rezistență violentă la măsurile luate de Pristina, pe care le consideră împotriva comunității sârbe.

Sâmbătă, protestatarii sârbi au blocat drumurile principale după arestarea unui fost polițist sârb. Poliția kosovară a fost atacă cu arme de calibru mic în mai multe locații și a tras înapoi pentru autoapărare.

De asemenea, o grenadă asomatoare a fost aruncată asupra unei mașini aparținând EULEX, misiunea Uniunii Europene în Kosovo. Din fericire, nu au fost persoane rănite.

Fostul ofițer de poliție este „acuzat de săvârșirea de acte teroriste și atacarea ordinii constituționale”, potrivit autorităților kosovare, care îl acuză că a organizat atacuri asupra comisiei electorale și poliției.

În replică, UE, Statele Unite și NATO au cerut reținere ambelor părți și au cerut eliminarea baricadelor.

Autoritățile kosovare au amânat, de asemenea, alegerile locale până în aprilie. Ele erau programate să aibă loc weekendul viitor.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă că Belgradul va cere KFOR să permită Serbiei să desfăşoare armată şi poliţie în Kosovo, dar a recunoscut că nu există nicio şansă de a se acorda permisiunea.

Duminică, Vucic a declarat că Serbia a cerut eliberarea tuturor sârbilor arestați din nordul Kosovo, dar încearcă și să atenueze tensiunile din regiune.

Vucic a acuzat autoritățile din Pristina și pe prim-ministrul kosovar Kurti că au alimentat tensiunile luând „nenumărate decizii unilaterale”.

Primarii sârbi din localitățile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, și-au dat demisia luna trecută în semn de protest față de mișcarea guvernului kosovar de a înlocui plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor emise de Belgrad cu altele emise de Pristina.

Ulterior, Kosovo a fost de acord să amâne decizia, iar Belgradul a declarat că va înceta emiterea de noi plăcuțe de înmatriculare.

Belgradul și Pristina poartă discuții la Bruxelles pentru a încerca să normalizeze relațiile, iar UE a prezentat deja un plan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News