„De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind puțin dăunătoare societății. Este greu de înțeles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală”, a afirmat Kovesi.
Procurorul șef european a adăugat că adoptarea extrem de rapidă a acestei legi ar putea fi o problemă reală pentru Parchetul European în investigațiile transfrontaliere și că ridică serioase semne de întrebare, potrivit g4media.ro.
Kovesi a mai transmis că va analiza impactul modificărilor la legea evaziunii: „Va trebui să discutăm cu autoritățile naționale responsabile ce va însemna această lege pentru detectarea și raportarea fraudei cu TVA către EPPO. Nu numai pe hârtie, ci și în practică”.
Parlamentul a adoptat marți, 19 decembrie, un proiect de lege prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal, dacă este achitată suma, plus un procent de 15%. Proiectul a fost depus pe 12 decembrie și a fost inițiat de către premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, liderul PNL. Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au anunțat miercuri, 20 decembrie, că sesizează Curtea Constituţională pe legea adoptată de PSD și PNL.
Parchetul European este o instituţie independentă, cu sediul la Luxemburg, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA.