Șefa Parchetului European, care a depus jurământul pe 28 septembrie, la Curtea de Justitie a Uniunii Europene a vorbit pe larg despre probleme justiției din acest moment în revista luxemburgheză.

În special când investighezi fraudă financiară sau investighezi corupția, dacă nu ești independent, nu poți să ai rezultate. Cred că experiența din urmă și rezultatele pe care le-am avut au contat foarte mult în obținerea acestui post.

Laura Corduța Kovesi, șefa Parchetului European:

Imagine postată pe Facebook de Bogdan Glavan, cu revistele cu Kovesi la una din librăriile din Luxemburg

„O viață mai liniștită, dar miza este și mai mare”

Materialul de șapte pagini al revistei începe cu concluzia jurnaliștilor luxemburghezi: „O luptă lungă împotriva corupției. Procurorul veteran începe să vâneze furtul de fonduri publice dintr-o nouă bază din Luxemburg. Ca o pionieră în lupta împotriva criminalității în România natală, Laura Kovesi a avut de înfruntat amenințări private, dar și insulte televizate în mod regulat”.

Aceștia mai notează: „Acum duce o viață mai liniștită în Luxemburg, dar miza este și mai mare. Misiunea ei este de a combate frauda pe care Uniunea Europeană o estimează la 500 de milioane de euro, în 2017. Kovesi va pune bazele acestui departament și își setează bugetul pentru această luptă”.

„Investigarea corupției va fi o prioritate pentru toți procurorii europeni delegați. Ne vom concentra și vom elimina toate discrepanțele dintre statele membre. Sper că prin activitatea noastră să investigăm frauda financiară, corupția. Vom proteja și mai bine statul de drept și astfel vom avea o contribuție puternică în ceea ce privește unificarea statelor membre”, sunt primele declarații făcute de Kovesi pentru „Luxembourg Times Magazine”.

„A ajutat la condamnarea a mai mult de 4.000 de persoane”

Biroul condus de Kovesi urmează să fie deschis în noiembrie într-un turn de la marginea districtului Kirchberg din Luxemburg. Parchetul European – EPPO – va investiga infracțiuni împotriva bugetului Uniunii Europene, cum ar fi frauda, corupția și frauda TVA.

Întrebată de cazuri punctuale de fraudă, Kovesi a refuzat să ofere detalii, dar a făcut referire Jacques Santer, ministrul finanțelor din Luxemburg, dar și premier al țării care în 1999 a fost implicat în unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă fiscală din istorie.

Kovesi a ajutat la condamnarea a mai mult de 4.000 de primari, miniștri sau oameni de afaceri, conform raportului anual, după ce-a stat la conducere mai bine de cinci ani.

Luxembourg Times Magazine:

„Inamicul corupției din România”

Jurnaliștii din Luxemburg i-au făcut și un portret șefei Parchetului European.

„La 16 ani, în 1989, Kovesi a jucat în echipa națională de baschet care a terminat pe al doilea loc în Europa. Cinci luni mai târziu, țara sa a luptat în lupta anti comunistă și în execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu, fiind începutul progresului lent către democrație și către Uniunea Europeană. O femeie înaltă de 1,80 metri, Kovesi a lucrat într-o lume dominată de bărbați, devenind în 2013 inamicul corupției din România”, au scris jurnaliștii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News