Parchetul European, instanţă menită să lupte împotriva fraudei şi corupţiei care afectează fondurile Uniunii Europene, a intrat în funcţiune marţi, 1 iunie, după mai multe luni de întârziere.
Laura Kovesi a afirmat că primul caz „vine din Germania, de la procurorii noştri europeni delegaţi, care au înregistrat cazul şi care se şi ocupă de el”.
„Am înţeles că am mai primit unele cazuri suplimentare, tot din Germania, dar şi din Italia, şi suntem doar la orele prânzului. Deci mai avem timp pentru a studia statisticile până la finalul zilei”, a adăugat fostul procuror șef al DNA, care a depus jurământul ca șef al Parchetului European în septembrie 2020.
Ca procuror, pot să spun că acesta este un moment istoric pentru mine, fiindcă pentru prima dată avem în Europa un birou al acuzatorului public care să investigheze criminalitatea financiară. Este important pentru întreg sistemul judiciar european şi pentru cetăţenii europeni, fiindcă putem proteja mai bine banii europeni.
Laura Kovesi, procuror-șef european:
Șeful Parchetului European a precizat că sistemul de îngrijiri medicale ar trebui să fie o prioritate în verificări, ca și investiţiile în agricultură și achiziţiile publice.
„Vom avea jurisdicţie în 22 de state membre. Desigur, este o provocare să încerci să ai o organizaţie cu 22 de coduri penale diferite şi 22 de coduri de procedură penală diferite”, a explicat Kovesi, care a mai subliniat că Parchetul European va avea nevoie de sprijinul autorităților naționale pentru eficiență.