,,S-a trecut de la etapa genții cu bani la o etapă mai sofisticată, când mita este mascată prin diverse contracte de consultanță, contracte fictive, plăți prin conturi offshore sau plata studiilor”, a declarat Kovesi, miercuri, în cadrul dezbaterii ,,Frauda și corupția în domeniul achizițiilor publice. De la combatere la prevenire”.
Alături de Kovesi au mai luat cuvântul procurorul general al României, Augustin Lazăr, și vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Codruț Olaru.
Procurorul șef al DNA a subliniat în discursul său nevoia ca arestările să fie dublate de măsuri de prevenție pentru o luptă eficientă împotriva corupției.
„În general, când vorbim de fenomene infracţionale, abordarea acestora pleacă de la prevenire la combatere (…) Nu vom rezolva problema corupţiei în România doar arestând inculpaţi, doar trimiţând în judecată funcţionari publici sau obţinând condamnări. Corupţia în România poate fi rezolvată dacă efortul investigativ al procurorilor este dublat de măsuri de prevenire şi de educaţie serioasă în anticorupţie”, a spus Kovesi.
Șefa DNA a adus la dezbatere un studiu care a fost făcut pornind de la 20 de cazuri instrumentate de DNA şi care a avut în vedere trei criterii: inculpatul principal să fi comis cel puţin o infracţiune de abuz în serviciu, să aibă o funcţie publică la nivelul unei structuri a autorităţii locale, iar pentru infracţiunile comise instanţa să fi pronunţat o decizie definitivă de condamnare, perioada de referinţă fiind 2016-2017.
Potrivit Laurei Codruța Kovesi, principalele concluzii ale acestui studiu sunt că, pe lângă faptul că prin fraudarea achiziţiilor publice s-au creat prejudicii mari bugetelor, ,,a fost blocată calitatea vieţii în comunităţile respective”.
Citește și: Șapte semnale de alarmă puternice trase de șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu